Kameraet avslørte:

Her forstår de hvorfor rottene er borte

Sentrumsnære bydeler ble plutselig kvitt plageånden fra kloakken. Se videoen av krabaten som dukker opp.

I kloakken hjelper denne karen til med å ta knekken på rottene som kommunen ønsker å bli kvitt. Video: Harstad kommune

SPENNENDE: Rørleggerne Vidar Gangsaas Trudvang og Ole Johan Marslett bruker viltkamera for å sjekke rottebestanden i byens rørsystemer. Nylig fikk de svar på hvorfor det er så lite rotter i deler av sentrum. Foto: Tore Skadal 

VILTKAMERA: – Vi bruker viltkamera i kommende for å kartlegge rottefrekvensen i den aktuelle kommen, opplyser rørlegger Vidar Gangsaas Trudvang. Her sammen med kollega Ole Johan Marlsett i vann- og avløpsetaten i Harstad kommune. Foto: Tore Skadal 

ÅTE: Rørleggerne henger ut åte for å se om det er rotter i området. Foto: Tore Skadal 

nyheter

Rørleggerne Vidar Gangsaas Trudvang og Ole Johan Marlslett har den siste måneden kartlagt hva som rører seg av aktivitet i vann- og avløpssystemet i Harstad kommune. Flere steder fant de rotter.

– I perioder var det rotter i den nedre bydel fra Chicago og langs havnegata.

Så ble det plutselig færre rotter.

- Vi hadde derfor plassert viltkamera i området, sier Trudvang.

Etter å ha hatt kamera nede i kummene i fire dager, fikk de se denne karen som du kan se på videoen. Røyskatta har vært svært effektiv i å ryddet opp i rotteproblemet.

Jaget

– Vi ble noe overrasket over funnet. Men nå skjønner vi hvorfor rottene har rømt vekk fra disse bydelene i sentrum der røyskatten regjerer, sier rørlegger Vidar.

Mandag formiddag var han og kollega Ole Johan i gang med å sjekke hvordan forholdene var i området i nærheten av Kanebogen senter.

– Vi har hengt opp åte i flere av byens kommer for å se om det er noen som er her og forsyner seg, sier Ole Johan.

Denne mandagen var de på plass i kanebogen-området for å sjekke åte og sette ut kamera. I slutten av uken vil de få svar på hvilke gjester som er på vandring i rørsystemet i det aktuelle området.

Så 300 rotter på én dag

– Det er tydelig at byens rotter er jaget bort fra byens nedre deler av sentrum og lenger opp i byen. Den trives godt i de gamle rørsystemene med mye næring fra husholdningene, sier Trudvang.

– I løpet av de ukene med viltkamera har vi fått en viss peiling på hvor rottene har tatt veien. På en plass registrerte vi 300 passeringer på fire dager. Registreringen gir oss en viss pekepinn på hvor det er aktivitet. Det gir også svar på hvor vi skal plassere ut rottegift. På sikt ønsker vi å fjerne rottene med minst mulig bruk av rottegift, forteller Vidar G. Trudvang.

Han sier de har fått noe bistand fra et skadedyrselskap.

Duoen i Harstad kommune vil i månedene som kommer fortsette kartleggingen av de firbeinte dyrene som er rundt 15 centimeter lange.

Rørsystem

Det er i alt åtte rørleggere som jobber i vann- og avløpsetaten i Harstad kommune. Ved siden av denne kartleggingen, så er det en del arbeid å stenge av vannet i en del bydeler i forbindelse med gravearbeid, sier Trudvang.

– Vi har også ansvar for Kvæfjord kommune. Så vi har et området som strekker seg fra Krøttøy i nord til Gullesfjordbotn i Kvæfjord i sør, opplyser rørleggerne som nå har dokumentert på film hva som rører i byens rørsystemer.