Mannen har slitt med rus og alkoholproblemer over en lengre periode, og forklarer at han har store problemer med å erindre de eksakte hendelsesforløpene. Han erkjente likevel straffskyld for de fleste av forholdene. I de forholdene som han ikke erkjente straffskyld i, fant retten det som svært sannsynlig at han hadde opptrådt slik det ble beskrevet i siktelsene.

Mannen forklarte at han på grunn av sine alkohol og rusproblemer, har slitt økonomisk. Dermed så han seg i nødt til å stjele.

I retten kom det fram at mannen har stjålet øl og andre varer fra flere dagligvarebutikker i Harstad i beruset tilstand.

Vold og trusler

Mannen fortalte i retten at han hadde planlagt å gjennomføre et lengre rusavvenningsopphold i Finnmark. Før dette ble han lagt inn på Åsgård i Tromsø til avrusning før han skulle sendes videre til Finnmark. Her oppdaget personalet flere piller og alkohol i mannens bagasje. Dermed ble mannen sendt hjem med hurtigbåten til Harstad. Etter dette gjennomførte mannen flere voldshandlinger i frustrasjon og rus.

På hurtigbåten på vei hjem til Harstad, tok mannen tak i en ansatt som forsøkte å ta seg forbi ham for å hjelpe til med lossing av bagasje, og dyttet ham inn i en vegg. Deretter skal mannen ha truet den ansatte og bedt ham passe seg, for deretter å ha tatt et bilde av ham.

En tid etter dro mannen hjem til sin fars bolig i Harstad. Her skal mannen ha slått faren gjentatte ganger i hodet slik at han ble alvorlig skadet. Faren måtte i ettertid til sykehus for operasjon.

Mannen forklarte i retten at han bare husker bruddstykker av situasjonen. Han påsto at det «svartnet» for han.

Han fortalte at han angret på handlingene sine mot faren.

Skadeverk

Retten tok også ut en tilleggssiktelse mot den siktede. I retten kom det fram at mannen under påvirkning av rus har knust flere vinduer og gjenstander på eiendommen han bodde i med øks. Da politiet ankom stedet, hadde siktede flere kuttskader på hendene.

Mannen forklarte at han husket lite fra den aktuelle kvelden. Han påsto at han hørte to stemmer fra leiligheten sin da han kom hjem den samme kvelden, før han på vei inn ble slått ned bakfra.

Utleier som bor i samme hus, har forklart i avhør at mannen skal ha kommet springende gjennom stuen hennes med en kniv og øks. Mannen skal også ha truet utleier på livet mens hun gjemte seg bak en stol i stuen. Mannen husket ikke dette, og så det som lite sannsynlig at han ville skadet henne, forklarte han. Han erkjente derimot et ønske om å ødelegge tingene til utleieren.

Det kom fram i retten at forholdet mellom mannen og utleier har vært turbulent. Mannen påsto at utleieren gjentatte ganger har stjålet og knust eiendelene hans. Begge har bakgrunn fra rusmiljøet i Harstad.

Gjentakelsesfare

Retten legger til grunn for avgjørelsen om varetektsfengsling at det foreligger en stor fare for gjentakelse av alvorlige forbrytelser. I kjennelsen forklarer retten at den siktede har svært lav terskel for å begå alvorlig kriminalitet, og at det er en klar sammenheng mellom forbrytelsene og rusavhengigheten hans. Retten mente videre at det ikke var fare for oversoning.

Mannen forklarte avslutningsvis i retten at han nå ikke har noe sted å bo, og at han selv ikke så noen annen løsning enn fengsling.

Frustrert: Mannen forklarte fra talerstolen at han var svært frustrert i perioden etter han ble sendt bort fra Åsgård i Tromsø. Foto: Ivar L. Paulsen, Ivar L. Paulsen