En «Frivillighetsplan for Helse- og Omsorg» er ute på høring med høringsfrist 1. mars.

Det er fem sykehjem og to bo- og servicesentrene i Harstad kommune. Planen omfatter alle.

Frivillighetsplanen

Olsen forteller at målet for 2017 er å rekruttere 50 nye frivillige, etablere fem partnerskap med lag, foreninger og næringsliv, skape ti helt nye arrangement og øke aktiviteten med 200 enkelthendelser.

– Vi har ingen eksakte tall fra tidligere. Måltallene for 2017 blir de vi skal sammenligne med når ambisjonene for senere år settes, sier Terje Olsen.

Han kom inn i den nyopprettede stillingen 1. september i fjor. Den første tiden har gått med til å utvikle strategien som nå ligger på høring.

– Jeg har besøkt de fleste politiske partier og besøkt mange organisasjoner for å orientere om dette arbeidet og de utfordringene. Jeg har møtt stor forståelse og velvilje. Derfor ser jeg lyst på den perioden vi nå går inn i. Vi skal ta strategien fra ord til handling, sier Olsen.

Han understreker at det allerede er mange som gir av sin tid til frivillig ubetalt arbeid og stiller opp for eldre på sykehjemmene. Ikke minst kor og organisasjoner. Men trykket skal økes.

Politiske føringer

I 2013 la regjeringa Stoltenberg fram meldinga «Morgendagens omsorg». Den var tydelig på økt behov for frivillig innsats i omsorgen. Sittende regjering fra fulgt opp og utviklet både en nasjonal strategi for frivillighet i eldreomsorgen og en erklæring for hvordan samarbeidet mellom stat og kommune skal utvikles for dette. Harstad kommune tok tak i dette, ansatte frivillighetskoordinator og skal vedta en strategi for praktisk oppfølging. I tillegg vedtok politikerne for 2017 alene en tilleggsbevilgning på en million til utstyr og tiltak som øker aktivitetene.

Vi håper lag, foreninger, organisasjoner og næringsliv gir oss synspunkter på dette viktige samfunnsarbeidet gjennom høringsprosessen. Se Harstad.kommune.no og søk fram frivillighetsplanen før fristen går ut, oppfordrer Terje Olsen.

Livsglede for eldre

Kommunen har fra tidligere bestemt at sykehjemmene skal organisere dette arbeidet etter mønster fra stiftelsen «Livsglede for eldre». Livsgledekonsulent Katrine Edvardsen koordinerer dette arbeidet. Bergsodden sykehjem og Stangnes Sykehjem skal gjennom sertifisering i april. I april er det også kick-off for de andre sykehjemmene. Disse blir forhåpentlig sertifisert i 2018. Alle hjem må gjennom resertifisering hvert eneste år.

– Harstad sin visjon «Attraktiv hele livet» gjelder også for sykehjemmene. Katrine og jeg er samlokalisert og skal være pådrivere og bistå institusjonene for å få dette til å gå godt sammen med frivillige og medarbeidere. Oppgavene for frivillige er det bare fantasien som setter grenser for. Men å gå eller trille tur, kjøre turer med våre biler og sykle tur på våre rikshawsykler.

Institusjon: Bergsodden sykehjem er en av to institusjoner som skal jobbe mer med frivillighet, og her har også Terje Olsen sin base.