Det uttalte ordfører Marianne Bremnes før hun slapp følgende gladnyhet i gårsdagens møte i kommunestyret:

Som plaster på såret for at bompengetakstene foreslås økt fra 12 til 15 kroner, kan innbyggerne se fram til å betale mindre i eiendomsskatt. Vi vil også redusere kommunens avgiftssatser for vann, avløp og renovasjon. Til sammen vil dette gi hver husholdning ei innsparing på mellom 750 og 1.000 kroner i året, forklarte ordføreren.

Hun mener dette vil være å gi en hjelpende hånd til alle dem som frykter at tre kroner i økt bompengeavgift vil gå hardt ut over familieøkonomien. Kommunestyres flertall går dessuten inn for at hver bilist skal betale for maksimalt 60 bompasseringer i måneden, slik som nå.

Les også: Sa ja til full pakke

Full pakke

Veipakken skal altså fullføres så raskt som mulig, til tross for at den vil koste minst 900 millioner kroner mer enn opprinnelig beregnet. Disse pengene skal skaffes til veie gjennom et spleiselag. Bilistene må bidra med om lag 250 millioner ekstra i løpet av de neste 20 årene, kommunen og fylkeskommunen med40 millioner hver og staten (Torbjørn Naimak i Statens Vegvesen Region Nord) med 180 millioner.

I tillegg satser kommunestyrets flertall på lavere rentekostnader og økt momskompensasjon. Denne løsninga er avhengig både av at fylkestinget sier ja til å bidra med sine 40 millioner ekstra, og at Stortinget gir grønt lys for de andre elementene i den nye finansieringsmodellen. Få tror at en ny stortingsproposisjon om Veipakke Harstad vil bli lagt fram før etter høstens valg.

Full hendel: Harstadpakken skal fullføres så raskt som mulig, i sin helhet.

Rekordoverskudd

Med gårsdagens vedtak, mot stemmene til Frp, Høyre og Rødt, mener ordfører Bremnes at kommunestyret vil innfri sine løfter om å sikre Harstads innbyggere gode og framtidsrettede trafikale løsninger. Til beste både for bilistene, gående, syklende og de som reiser kollektivt.

Når kommunen kan bidra med både 40 millioner ekstra til veipakken og samtidig redusere eiendomsskatten og kommunale avgifter, skyldes det at ”rådhusbutikken” går usedvanlig godt. Rådmannen og hans medarbeidere har god kontroll over utgifter og inntekter.

Dette vil bli bekreftet når regnskapet for 2016 legges fram førstkommende tirsdag. De offisielle tallene er foreløpig hemmelige. Men fjorårets rekord på 27 millioner vil høyst sannsynlig bli kraftig slått. Resultatet kan komme til å ligge på om lag 40 millioner pluss.

Tordentale

Ordfører Bremnes har selvsagt fulgt de siste dagers heftige bompengedebatt, både i Harstad Tidende og i sosiale medier.

- Det som forundrer meg mest, er at Frp slipper så billig unna. Folk flest synes å ga glemt partiets løfter foran valget i 2013: Veipakke Harstad skal bygges uten bompenger, bare Frp kom inn i regjeringskontorene.

Enda mer oppbrakt er Bremnes over den retorikken Harstads Frps representanter, med gruppeleder Eivind Stene i spissen, har stått for.

- Vi som har en annen oppfatning i bompengesaka, er blitt karakterisert som ”arrogante”, ”ignorante”, ”respektløse”, ”udugelige” og ”lite empatiske”. Er det sånn vi vil ha det? Eller bør vi behandle hverandre på en litt mer respektfull måte, spurte Bremnes.

Svaret gir seg selv, mener hun. Trump-lignende tilstander i den lokalpolitiske andedammen står ikke høyt oppe på ordførerens ønskeliste.

Se video fra debatten og avstemmingen her