Mandag 30. januar var gjennomslaget for den 3250 meter lange undersjøiske tunnelen mellom Grytøy og Bjarkøy et faktum. Den siste salven med dynamitt var på 252 kilo, og den sprengte bort de siste 2,7-meterne til stor jubel blant de oppmøtte.

Enda flere mennesker møtte opp på ungdomshuset i Leirvåg. Ifølge Kjell Arvid Andersen var det rundt 160 personer som hadde tatt turen for å markere gjennomslaget for tunnelen.

– Vi hadde bare bord til 100 stykker, og derfor måtte mange stå langs veggene. Det var ekstraordinært. Lokalene var smekkfulle, og folk sto i kø for kaker og kaffe i ti til femten minutter, sier Andersen.

– I 38 år har vi ventet på tunnelen, og derfor er det nok ingen som protesterer på å måtte vente noen minutter for å spise kake, legger han til.

Historisk

Kvernsundtunnelen skal være ferdig høsten 2018, men det var altså forrige mandag at det var gjennomslag. Snart starter også arbeidet med bruforbindelsen til Sandsøy.

– Dette er jo historisk, og det er nok derfor det var så mange som tok turen til markeringen.

– Vi hadde fått noen signaler om at det sannsynligvis ville komme mye folk, men med det flotte været må jeg si jeg ble litt overrasket. Hadde forstått det hvis mange hadde valgt tur istedenfor markeringen, forteller Andersen, og legger til:

– Men denne markeringen er kjempeviktig. Det er mange som har ventet lenge på gjennomslaget, sier han.

Oppmøte

Gjester fra øyene rundt Bjarkøy og gjester fra Harstad tok turen innom markeringen. Arbeidere fra Statens vegvesen kom også innom for kake og kaffe.

– Jeg fikk høre fra andre at vi ble så mange at noen snudde i døra, og andre satt utenfor, sier Andersen.

De tidligere ordførerne Brynjulf Lauritzen og Arne Kaspersen skar de første stykkene av marsipankaken, som var kjøpt inn til markeringen.

Målsettingen med tunnelen og selve prosjektet rundt Bjarkøyforbindelsene er å knytte øyene Bjarkøy, Sandsøy og Grytøy sammen, og dermed tettere til Harstad.

HISTORISK: De tidligere ordførerne Brynjulf Lauritzen og Arne Kaspersen skar de første stykkene av marsipankaken som var kjøpt inn til markeringen. Foto: Kjell Arvid Andersen