For bare noen dager siden hørte hun at det hadde skjedd igjen. En 16-åring har sendt et lettkledd bilde til en venn. Etter kort stund var det spredt videre til flere, sier elevrådsleder Emma Wu Mikalsen på Heggen videregående skole.

– Man må ikke være naiv. Det er ikke lenger slik at det man deler på Snapchat bare er til én person. Folk lagrer og deler uten problemer, sier Mikalsen som tror jenter deler flere bilder enn guttene.

At barn så unge som 11 år deler lettkledde bilder av seg selv overrasker henne.

– Som politiet sier, så skal de ikke de under 13 år være på sosiale medier.

Slettet Snapchat

Mikalsen har slettet Snapchat på sin telefon, men sier at de aller fleste bruker tjenesten. Mange sjekker sin konto flere ganger i timen.

– Det går i Instagram når man vil dele noe fra hverdagslivet. Snapchat brukes for å holde kontakten med venner der man deler bilder og lager grupper. Facebook er ikke så populært, sier Mikalsen.

Kan ta av

På Snapchat-gruppene deles både tekst og bilder.

– Her kan det ta litt av. Jeg har selv vært med i en chat der mange sendt lettkledde bilder av seg selv og oppfordret andre til å gjøre det. Det er kanskje spesielt unge jenter som vil imponere eldre gutter som deler bilder av seg selv, sier hun.

Stolt av kroppen

18-åringen kom til Heggen fra Hagebyen ungdomsskole. Da hun gikk i grunnskolen var Snapchat helt nytt, og man delte ikke lettkledde bilder.

– Man testet det ut fordi det var nytt. Nå er det flere funksjoner i appen og «alle» har det.

At mange deler bilder der man er mer eller mindre nakne, kan henge sammen med at man i dag skal være stolt av kroppen sin.

– Men det er forskjell på at Sophie Elise, som er en offentlig figur, sender ut bilder som er ment for å deles. Det blir noe helt annet når et bilde ment for én, deles til hele vennegjengen.

Foreldrene må sjekke

Mikalsen mener det er viktig at foreldrene tar ansvar og følger med på hva barna bruker tid på. Spesielt når det gjelder de under 16 år bør foresatte ha kontroll på mobilbruk.

– Folk tenker ikke på konsekvensene, heller ikke på videregåendetrinnet.

Temaet diskuteres lite fra ansatte på skolen, sier Mikalsen. Hun mener at man i alle fall bør ta en prat med foreldrene når elevene starter i første klasse, sier hun.

Mikalsen sier at det er positivt at politiet jobber med problemstillingen og besøker skoleklasser.

– Men det vil nok ha mer effekt at elever på omtrent samme alder forteller om sine erfaringer. Politiet hører man ikke så nøye på. Det oppfattes kanskje som skremselspropaganda, sier elevrådsleder Emma Wu Mikalsen.

Faksimile: Harstad Tidende 2. februar 2017.