Bildet, som raskt spredte seg til elever på skoler i hele distriktet, viser en naken overkropp og halve ansiktet til en ung jente. Det har vært i omløp siden 2. juledag. Flere har visst om dette, blant annet voksne. Men ingen har sagt noe til foreldrene før nå.

– Vi trodde hun var forkjølet og i dårlig form. I stedet har hun hatt det helt forferdelig i juleferien. Hun har spist lite og sovet dårlig og hun slet med konsentrasjonen. Jenta vår var skamfull, redd og torde ikke fortelle hva som hadde skjedd. Det er uforståelig at ingen sa fra til oss på et tidligere tidspunkt, sier jentas mor.

Vi møter foreldrene på Harstad politistasjon. Saken er så alvorlig, og dessverre så vanlig, at flere bør vite om dette, mener foreldrene. Det er nemlig ikke bare nakenbildet av 13-åringen som deles.

– Barn i regionen helt ned til 11-årsalderen deler nakenbilder av seg selv til en fortrolig. Plutselig sendes dette videre og man mister kontroll, sier politibetjent Marius Bergan.

Les også: Datatilsynet: - Barna må læres opp tidlig

Beslaglegger mobiltelefoner

Da telefonen fra skolen kom like over nyttår, dro foreldrene dit rett fra jobb. Her fikk de vite at rektor allerede hadde tatt kontakt med politiet og betjent Bergan. Også han dro raskt til skolen og snakket med to gutter. Begge mobilene ble beslaglagt.

– Jeg ba dem dra hjem og fortelle foreldrene at de ville bli innkalt på politistasjonen dagen etter for en samtale, sier Bergan.

Etterforskningen som følger viser at bildet først ble delt med en fortrolig guttevenn på Snapchat. Her får mottakeren kun se bildet og video, som vises i noen sekunder før det slettes automatisk. Gutten tar imidlertid skjermbilde av nakenbildet og sender det videre. Det ender opp hos elever på de fleste skolene i Harstad og minst én skole utenfor kommunegrensen.

KONTAKT: Foreldre og ungdom som har spørsmål har laget Instagramkontoen

Foreldrens første reaksjon er å få slettet bildet alle steder det har endt opp.

– Første gang jeg snakket med politiet var jeg i sjokk. Jeg skalv og følte at situasjonen var umulig og uvirkelig. Samtidig skal du trøste ditt barn som er fortvilet. Den første uka var vi som foreldre lei og sinte. Vi ville ha alle bildene slettet, men innså etter samtale med advokat og politiet at det ikke går an. Bildet hadde blitt sendt til mange, og fullstendig sletting ser ut til å være umulig, sier jentas mor.

Overrasket av omfanget

Etter hvert som foreldrene undersøker saken, får de vite at det ikke er uvanlig at barn og unge tar bilder av seg selv som de sender til venner via meldinger eller sosiale medier som Snapchat.

– Det bildet som er beregnet for én person, og som skulle vises i noen få sekunder, ender fort opp hos mange. Jeg er overrasket over at også jenter deler disse bildene uten å tenke igjennom hvordan det oppleves for offeret, sier mamma.

– En av de anmeldte guttene sa at han hadde mange nakenbilder på telefonen. Den yngste jenta han hadde bilde av går fortsatt på barneskolen.

Foreldrene ble overrasket da de ble klar over at også jenter sprer slike bilder.

– De gjør det ukritisk og raskt, sier mamma.

Les også: Politiet: - Foreldrene vet ikke hva barna gjør

Måtte stanse etterforskningen

I kartleggingen av saken identifiserer Bergan raskt 15 involverte ungdommer. Da setter han stopp.

– Jeg har hatt seks av dem inne til samtale. Jeg kunne ha fortsatt etterforskningen, men valgte heller å gå inn på et forebyggende spor da jeg skjønte omfanget. Jeg ble overrasket over hvor mange som er involvert.

Foreldrene er klare på at de vil anmelde alle dem som har delt bildene. Nakenbilder av personer under 18 år er ulovlig og regnes som overgrepsmateriale, sier politibetjenten. Barna som har spredt bildene er imidlertid under 15 år, og kan ikke straffes.

På et foreldremøte kommer det fram at én forelder var klar over hva som hadde skjedd.

Sønnen hadde bildet. Hvorfor ringte de oss ikke? Vår datter hadde det ille i hele juleferien. Hadde vi visst noe, kunne vi hjulpet tidligere. Er voksne for feige til å si noe – eller er terskelen for å ta kontakt med andre foreldre for høy? Både foreldre og elever holder kjeft. Vi voksne må hjelpe hverandre når barna lider, når de ikke forstår hva de gjør eller begår lovbrudd, sier mamma.

Verre å tro man har oversikt

Mor og far til jenta ber nå andre foreldre bli kjent med barnas liv på digitale plattformer.

– Det er nesten verre å tro at man har oversikt over programmer som Snapchat og Instagram enn å tenke at man ikke har peiling. Vi trodde vi hadde oversikt, men var ikke klar over at man kan ha egne samtalegrupper og sende direktemeldinger i disse appene. Du føler deg dum når du oppdager det, sier mamma.

Sjekk mobilen

Familien hadde snakket mye om farene ved bildedeling og om nettvett hjemme.

– Dessverre kan ikke barna forestille seg at deres beste venn plutselig kan bli den verste fienden. De tror trusselen på nett ligger i at en gammel anonym mann «lurer» seg inn på kontoen deres, men sånn er det ikke. Fiendene er venner som ikke forstår farene ved bildedeling. De aner ingenting om opplevelsene til offeret. De står ikke ansikt til ansikt, men beskyttes av skjermen og avstanden til de andre. Dette skaper et empatiløst samfunn blant unge nettbrukere, sier mamma.

– Noen mener at de skal ha rett til eget privatliv. Da sier jeg at det er vi voksne som eier telefonen og abonnementet. Det er vårt ansvar at dette ikke misbrukes. Det går raskt å sjekke disse tingene, når man endelig vet hva man gjør.