Utdanningsforbundet Harstad har fått gjennomslag for å heve kompetansen i barnehagen. Leder Morten Rennemo og gruppeleder i Ap Kari-Anne Opsal har fått politikerne med på en storstilt satsing. Over en periode på fire år skal 5 millioner kroner øremerkes til formålet. Vedtaket ble klubbet i budsjettmøtet før jul.

Pengene på plass

– Pengene er på plass. Nå er det bare å starte, sier Opsal.

I dag jobber mange assistenter og fagarbeidere i barnehagene. Assistanter skal tilbys fagarbeiderutdanning, og barnehagene skal få flere barnehagelærere.

– Når en assistent eller fagarbeider slutter i jobben, vil disse bli ersattet av en barnehagelærer. Tiltaket er beregnet å omfatte mellom 15 og 20 ansatte, sier de to.

Morten Rennemo er glad for at Harstad er blant de første kommuner i landet til å øke antall fagpersoner i barnehagene.

Rustet for kappløp

– Målet er at halvparten av de som jobber i barnehagene skal være pedagoger. Oslo og Bergen har allerede vedtatt en slik ordning, sier Rennemo.

Med en så ambisiøs satsing på pedagoger, regner Opsal og Rennemo at det blir konkurranse om barnehagelærerne i tiden fremover.

– Vi er tidlig ute, noe som gir oss et forsprang i kappløpet om å sikre oss barnehagelærere, sier Opsal.

Pedagoger har kompetansen til å se det enkelte barnet, og til å vurdere barnets språk og sosiale ferdigheter. I dag er gjerne én pedagog alene på en barnegruppe. Med den innsatsen kommunen nå gjør, blir det skapet et fagmiljø til beste for barnet.

Opsal er opptatt av at altfor mange ungdom faller ut av videregående skole.

– Statistikk viser at ett av fire barn slutter før skolen er ferdig. Frafallet synes i videregående skole, men erfarne pedagoger kan oppdage hvor det bærer allerede i barnehagen. Dette har vi ikke råd til, og derfor er det god samfunnsøkonomi å sette inn tiltak allerede tidlig i barndommen. Får ungene en god start i livet, er det større sjanser for at de vil være bedre rustet til å takle videregående skole, og arbeidslivet, sier Morten Rennemo og Kari-Anne Opsal