Det sier gruppeleder i Arbeiderpartiet, Kari-Anne Opsal. Torsdag var det forankringsmøte i Ap. Det har også vært møte med samarbeidspartiene Venstre, KrF og Senterpartiet.

Til å leve med

– Vi er enige om at økningen i bomtaksten fra 12 til 16 kroner er til å leve med, og at det kunne ha vært mye verre. Mange fryktet at bompengene måtte økes med ti kroner per passering. Nå dreier det seg om et par kroner for dem som har autobrikke, sier Opsal.

Dermed tyder alt på at det er flertall i kommunestyret for takstøkningen som er bebudet. Kommunestyret skal behandle saken i sitt møte 9. desember. I morgen kommer saken opp i formannskapet.

Alle må bidra

Hun understreker at alle forutsetningen i rådmannens tilrådning må oppfylles før merfinansieringen er i boks.

– Harstad kommune, Troms fylkeskommune, Staten og bilistene må være med på laget. Da får vi inn den ekstra milliarden og kan fullføre hele pakken, og det tror jeg vi skal få til, sier Opsal.

Les også: Fakta må på bordet (lederen)

7. februar skal fungerende ordfører Maria Serafia Fjellstad (Venstre), Aps lokalleder Sigrid Ina Simonsen og gruppeleder Kari-Anne Opsal møte Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Ap-delegasjonen håper å få aksept for å forlenge nedbetalingstiden med fem år, og for å redusere renta på lån til Harstadpakken.

– Jeg registrerer at Høyre vil bidra til å finne konstruktive løsninger, men at partiet er imot å øke bompengene. Da utfordrer jeg lokalpartiet til å påvirke egen regjering til å gi mer penger til Harstadpakken. Får vi 320 millioner kroner ekstra fra Staten, så slipper vi å øke bomtakstene. Jeg ser gjerne at Høyre gjør denne jobben, sier Kari-Anne Opsal.

Forstår harmen

I møte med Transport- og kommunikasjonskomiteen skal de tre lokalpolitikerne også sjekke om Harstadpakken er nødt til å øke månedstaket fra 60 til 80 passeringer i måneden for å tilfredsstille nasjonale krav.

– Hvis vi ikke må det, kan det være andre måter å løse takstøkningen på, sier hun.

Les også: - Ikke øk taktstene, stopp nå (plussak)

– Forstår du at folk er forbannet over den bebudede takstøkningen?

– Jeg har forståelse for at folk er forbannet, spesielt ille er det for folk som har dårlig råd. Men dette er ett av de vanskelige valgene vi som politikere må ta. Alternativet er å ikke gjøre noe, sier hun, og legger til:

– Jeg tror ingen kommer til å takke oss i dag, men på sikt mener jeg dette blir en god løsning for Harstad.

Hånd på rattet

Når det gjelder den økonomiske styringen med Harstadpakken framover ønsker den politiske ledelsen en sterkere hånd på rattet.

– Vi ber om at kommunestyret må få halvårige rapporter fra styringsgruppa. Vi ønsker også en kostnadsoversikt over de enkelte prosjektene, slik at vi kan følge bedre med framover. Vi har også bedt Statens vegvesen om å gjennomgå prosjektene som gjenstår i forhold til at det skal være «godt nok». Dette handler ikke om mistillit til noen, men heller et ønske om at vi skal komme i mål med hele pakken, sier Kari-Anne Opsal.