Klokken er like før 12 fredag og du skal slite for å finne et ledig bord på kafeen i Sjøkanten Senter. Praten går livlig, men det er ingen tvil om hva som er den mestdiskuterte nyheten.

Bare begynnelsen

– Ja, du hørte vel hva vi snakket om, er kommentaren Harstad Tidendes reporter får når han spør om plass ved ett av bordene innerst i lokalet, for å diskutere Harstadpakken.

Her tror man at flere overskridelser er i vente.

– En milliard over budsjett er nok ikke slutten på visa. Jeg tror det blir mye mer. Styringsgruppa vet nok dette allerede. Jeg vil at de skal si at de har tabbet seg ut og legge kortene på bordet, sier en mann som er uføretrygdet.

Han og de to kompisene er enige i at manglende styring har ført til tap av tillit i befolkningen.

– Helge Eriksen sa at alle hadde råd til å betale bompenger til en verdi av én flaske vin i måneden. Jeg lurer på hvilken vin han drikker som koster over 1.000 kroner.

De tre er enige i at de som bestemmer ikke merker prisøkningen på samme måte som velgerne.

– De tjener mer enn vanlige folk.

Ble lurt

Overskridelsene og politiske løftebrudd, hva som står i fare for å falle ut av pakken og hvem man skal stemme på til neste valg, er noe av det de 12 personene vi snakket med på kafeen.

– Folk er lurt av politikerne. Det de endte opp med å vedta var ikke det de gikk til valg på, sier May Nilsen. Hun sitter sammen med Sigmund Høybakk, Ann-Helene Høybakk, Inger Lise Gundersen, Arne Gundersen og Are Nilsen.

De peker på at Venstre, Senterpartiet og KrF alle snudde etter valget og sa ja til Harstadpakken.

Når det kommer en nyhet i Harstad Tidende om Harstadpakken, er responsen ofte den samme rundt bordet, sier Sigmund Høybakk.

– Da sier folk at det er noe forbanna tøv hele greia. Vi er ikke enige med Maria Serafia Fjellstad i at folk flest i Harstad aksepterer prisøkningen.

Vil ha konsekvenser

Ved neste valg til kommunestyret tror de at Harstadpakken og overskridelsene vil få konsekvenser.

– Jeg er glad for at Eivind Stene kjører politikerne hardt. Men hvem kan man egentlig stole på? Vi ser jo at det blir høyere skatter også med Frp i regjering.

De tre parene er pensjonister. Før var de gjerne samlet på

- Folk steiler

Ved et tredje bord sier de at man er takknemlige for at veiene blir bedre, men at folk steiler når de ser overskridelsene.

– Når det blir såpass mye dyrere, må noen ha visst at budsjettene ikke ville holde. Det samme skjedde med Grottebadet.

Det blir ikke enkelt å stemme ved neste valg, sier en kvinne.

– Ap vil aldri få min stemme igjen, men hva er alternativet? Det virker ikke som at det nytter å stemme på noe parti.

Debatt

Også på Harstad Tidendes Facebook-side er det høy temperatur blant folk. Følg oss der for å få siste nytt om Harstadpakken og bli med i debatten rundt milliardoverskridelsen som virkelig engasjerte folk på Sjøkanten Senter fredag.

OMDISKUTERT: På alle bordene vi får plass er tonen den samme. Politikerne har dummet seg ut og har mistet tillit. Foto: Lars R. Olsen