Stadig nye båter kom onsdag til byen. Alle for å søke ly for den varsla stormen. Mer enn 20 store og små båter lå etter hvert til kai i sentrum, Harstadbotn og Stangnes.

En av fiskerne som søkte ly, og fikk plass rett utenfor Kulturhuset, er skipper Ole-Jacob Nygård fra Fredvang i Lofoten.

-–Vi hadde valget mellom Torsken og Harstad, og da valgte vi å gå hit. Harstad er en flott by som vi trives i. Jeg har vært i Grottebadet med ungene noen ganger, sier han.

Han og brodern er tredje generasjon fiskere og eier sammen båten Ringskjær Nord.

Vasker båten

Han forteller at de lå og fisket på Svennsgrunnen ved Torsken da uværsvarslet kom.

-–I januar i fjor fisket vi 28 dager, mens med denne uken på land mister vi 10 dager av årets januar. Det er noen hundretusen kroner i tap, sier han.

De er seks mann om bord og dagene i Harstad vil bli brukt til å vaske båten.

–Vi foretar en skikkelig rundvask. Det er så mye triveligere å jobbe og bo når båten er ren og pen, sier han.

De regner med å være i byen til lørdag.

– I løpet av disse dagene vil vi bruke noe av det byen har å tilby. Årsaken til at vi blir liggende så lenge, er at det tar noen dager fra stormen har gitt seg til bølgene ut på havet har roet seg så mye at det er mulig å fortsette fisket.

–Vi kommer til å gå etter sei, mens i slutten av februar går vi over på torskekvotene, sier han.

Sotra

Litt lenger bort på kulturhuskaia ligger Raunefjord. Her holder Øystein Kalve, Kristian Æsøy og Rune Sangott på med å rense nota for sild. De er på tur hjem til Sotra, men må søke nødhavn i Harstad.

–Vi har fisket sild nord for Tromsø, og var på tur hjem da stormvarselet kom. Da var det naturlig å gå til Harstad, for her er det alltid trygt å ligge, sier de.

De regner med å ligge til fredag.

– Vi kommer til å gjøre noe forefallende arbeid, men vi skal også ut på byen å spise og kose oss.

–Harstad er et trivelig sted. Vi måtte søke nødhavn her i fjor også, sier fiskerne fra Sund kommune.

TRANGT: Båtene ligger for tiden tett i tett til kaiene til Harstad Havn. Foto: Knut Godø
PÅ TUR HJEM: Øystein Kalve, Kristian Esæy og Rune Sangott må tilbringe noen dager i Harstad før de kan fortsette til Sotra. Foto: Odd Leif Andreassen