REDUKSJON: Innfelt er Mack-utvalget Rema foreslår de skal ha i Nord-Norge. Det store bildet viser utvalget de har hatt gjennom 2016 i landsdelen. Foto: Tom Benjaminsen/iTromsø Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Rema har fått mye tyn for å hive ut varer av sortimentet. Kjeden forsvarer seg med at den blant annet skal gi plass til lokale leverandører. Tom Dahlberg og Harstad bryggeri er klar for å fylle hyllene.

Mange har reagert på at Rema prioriterer sine «bestevenner», og hiver ut kjente varer fra butikkene. Selv sier kjeden at det er for å gi kundene større variasjon i butikkene og flere lokale leverandører.

Kun halvliter igjen

I dag har Mack inne alle produktene på bildet under til høyre i Remas sortiment. Det inkluderer øl, mineralvann og cider.

Rema sier at Mack fremdeles skal bli å finne i kjedens butikker i nord. Det ser nå ut til å bli halvlitersbokser med pilsner, Isbjørn, Arctic og spesialølet IPA, Witbier og Weissbier.

Mack-direktør Harald Bredrup forteller til iTromsø at bryggeriet er forberedt på å selge færre produkter i Rema-butikker.

Utskifting

–Vi må ta vår del av jobben hvis Rema ønsker å slanke sortimentet. Man kan ikke forvente at alt skal i butikken, men dette er i stor grad utskifting av våre produkter med en annen leverandør, nemlig Carlsberg. Det er noe helt annet, sier Bredrup til avisen, og tror forbrukerne vil savne flere av produktene.

– Blant annet Haakon og flere av 0,33-produktene våre mener vi det er naturlig at skal inngå i sortimentet, sier han til avisen.

Dobler

I Harstad står brygger Tom Dahlberg og rører i gjæringskarene ved Harstad bryggeri, byens ølbryggeri.

Han har ikke hørt noe fra Rema enda. Ølet hans har fått innpass hos konkurrenten Coop, og er å finne i mange av kjedens butikkene i hele Hålogaland.

–Der er veldig synd med det som skjer med Mack nå. Bryggeriet har vært snill med oss andre mindre aktører, og det er alvorlig for dem. For min del er jeg spent på hva Remas nye strategi betyr for meg. Jeg fyller gjerne noen hyller hos kjeden, sier Dahlberg.

Til nå har han brygget 26.000 liter øl, og satser på å doble det i år.

–Det går bra, og jeg er fornøyd med det første hele driftsåret, og i år blir det enda bedre.