Minst seks bilister som fikk ødelagt sine dekk og felger like før jul på hullete veier har sendt brev til Harstad kommune der de ber om erstatning. Flere har fått til svar at de ikke får dekket skadene.

Rundt 70 biler fikk skader etter å ha kjørt i diverse hull i veiene i Harstad i løpet av noen få dager.

Samtidig sier fagkoordinator Øyvind Markussen at kommunal økonomi tilsier at veiene er i sterkt forfall.

- Kommunen vil om få år ha langt flere veier som vil karakteriseres som lavstandardveger. Dette har kommunens administrasjon informert våre folkevalgte om, og redegjort ved flere anledninger.

Les også: Måtte hjelpe 17 biler på 24 timer

- Visste ikke om hullene

De som har fått svar fra kommunen får høre at kommunen ikke var klar over hullene før ulykken skjedde.

- Av den grunn kunne man vanskelig ha utbedret forholdet. Asfaltskaden ble utbedret innen rimelig tid etter at vi var gjort kjent med forholdet, skriver Markussen.

OPPSAMLING Tre av de punkterte bilene parkerte her i bunnen av Harstadgårdsbakken i påvente av veihjelp like før jul. Foto: Lars Richard Olsen

I forbindelse med flere dager med varmegrader før jul, etter flere uke med minusgrader, oppsto en situasjon lik teleløsning der risikoen for asfaltskader økte betraktelig, sier kommunen.

- Kommunen forsøker å avdekke forhold så langt det er mulig og innenfor det som må regnes som forsvarlig og forventet. Vi beklager at skade som følge av overnevnte har inntruffet på deres kjøretøy, sier Markussen.

- Er dette prisen vi betaler for Harstadpakken?

Per Arne Lomås er blant dem som har fått svarbrevet fra kommunen. Han mener at han ikke får ordentlig svar på det han tok opp i sin henvendelse.

- Jeg ville ha dekket mine utgifter. Hullet som var i veien dukker ikke opp over natta. Når det regner en hel helg, og så et par dager uken etterpå bør kommunen kjøre rundt for å se om det finnes huller som kan ødelegge bilene.

Selv merket han to sterke sammenstøt i St. Olavs gate 20. desember klokken 0820 om morgenen.

- Jeg stoppet og så at begge dekk på høyre side var punktert.

HULL Skader i veien som dette på Sama, St. Olavs Gate og ved Esso i sentrum tok knekken på dekk og felger før jul. Foto: Privat

At kommunen sier at veiene ventes å bli enda dårligere i årene som kommer betegner Lomås som oppsiktsvekkende.

- Er dette prisen vi betaler for Harstadpakken? Er det dit alle pengene nå skal gå?

Er ikke refs

Rådmann Hugo Thode Hansen vil ikke gå med på at administrasjonen refser politikerne i brevet.

- Det er et etterslep på vei, men politikerne må prioritere mellom svært mange forhold. De velger helse, omsorg og skole høyere enn veivedlikehold.

- De har en krevende hverdag, sier Hansen.