Europakontoret ble opprettet 1. januar 2005 for å fremme og forsterke nordnorske interesser i EU. I dag eies kontoret av fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark. Europakontoret skal bidra til at nordnorske miljøer skal kunne utnytte mulighetene som EU og EØS-avtalen gir. Norge er inne med cirka 2,8 milliarder Euro for perioden 2014-2021, og disse midlene skal ut i nær samarbeid med norske aktører.

Det er fem hovedsektorer for bruk av EØS-midlene.

  1. Innovasjon, forskning, utdanning og konkurranseevne

  2. Sosial inkludering, fattigdomsbekjempelse og sysselsetting for ungdom

  3. Miljø, energi, klima og lavkarbonsamfunnet

  4. Kultur, sivilt samfunn, godt styresett og grunnleggende rettigheter

  5. Justis og innenrikssaker

Belyse mulighetene

– Det er mye å hente fra EU-systemet og EØS-avtalen, og det er store midler som står til rådighet. Vi er ikke flink nok til å benytte oss av mulighetene som ligger her, sier Haukanes fra sitt Brüsselkontor. Derfor er han svært glad for at det nå lages en konferanse med dette som tema, og han tar selv turen opp til Harstad for å belyse EU- og EØS-systemet for deltakerne. Sammen med han vil også rådgiver ved kontoret, Torjus Kleiven Kandal fra Evenskjer, være.

Haukanes legger ikke skjul på at det kan kreve litt å få utnytte midlene, men knytter man seg til et cluster eller en forskningsmiljø, kan veien bli kortere til midlene.

Mer direkte

– I vår virksomhet har vi drevet mye med politisk påvirkning og overvåking av det som skjer på EU/EØS-området som kan være relevant for landsdelen. Vi har jobbet mye mot fylkeskommunene, som har hjulpet oss med arbeidet mot bedrifter, men vi skal nå prioritere å jobbe direkte mot næringslivet selv i tillegg. Slik sett er denne konferansen viktig for oss, og vi håper den kan bli viktig for deltakerne også.