Kjersti Markusson er rektor på den 50 år gamle Liland skole i Evenes. Det er 148 unger på barneskolen og ungdomsskolen, ca. 25 ansatte.

Når ht.no snakker med henne klokka 08.20, kommer hun rett fra branntomta:

- Jeg kommer akkurat fra ruinene. Det føles uvirkelig. Samtidig er det gjort en fantastisk god jobb av brannvesenet. De har berget tre fjerdedeler av skolen. Ungdomsskolefløya er nedbrent. Det er fire klasserom som er ødelagt, sier hun.

Brann på Liland skole.

- Administrasjonsfløya har bare mindre skader såvidt vi kan se, mens barneskolen og gym-bygget står. På barneskolen står stømmen på. Vi skal ha møte klokka ni. Vi skal samle de ansatte, og se hva dagen bringer. Men jeg satser på at vi kan møte ungene på skolen igjen allerede i morgen.

Markusson har ikke snakket med noen av ungene ennå. De voksne hun har snakket med er overgitt, sier hun.

- Når ble du klar over brannen?

- Noen beboere i feltet bak der jeg bor så røyk litt før klokka seks i morges. Jeg så også røyk fra boligen min. Jeg lurte først på om noen hadde fyrt opp med sur-ved. Etter hvert så jeg blålysene. Men jeg skjønte ikke at det var skolen som brant.

- Skal ungdomsskolefløya bygges opp på nytt igjen?

- Foreløpig er fokus å få gjort alt som må gjøres i dag. Det har vært planer om å bygge nytt i kommunen, men vi vet ikke om det blir på Liland.

Skolen på Liland har elever fra 1. til 10. trinn.

Kjersti Markussen, rektor ved skolen på Liland. Foto: Ivar Paulsen