Hun er ikke i tvil om at olje- og gass i enda mange år fremover vil utgjøre en viktig energikilde for Harstad, Norge og verden. Store verdier vil gå tapt og velferdsgoder vil bli stilt på prøve dersom vi lar vær. Likevel er hun klar på at nye alternative energikilder vil finne sin plass.

Flere tiår med fossil energi

– Jeg er like opptatt av klima og miljø som alle andre, og vil definitivt være med å heie fram alternative miljøvennlige og fornybare energikilder. Det vil imidlertid ennå gå mange år, kanskje til og med flere tiår, før vi kan ta et endelig farvel med bruken av fossil energi.

- Da er det etter mitt syn langt viktigere, og ikke minst mye bedre for klima, at vi heller henter opp oljen utenfor Lofoten og Vesterålen fremfor å pøse på med enda mer kull fra den langt mer forurensende kullindustrien, sier Bremnes og fortsetter:

Åpenbare fordeler

– Sett i lys av dette ser jeg fram til en rekke viktige begivenheter inne olje- og gassnæringen som vil finne sted i Harstad i løpet av 2017.

- Jeg har stor tro på at Statoil velger å legge driftsorganisasjonen for Johan Castberg til Harstad. Ikke minst fordi både driftsorganisasjonen for Åsta Hansteen og Norne allerede ligger i Harstad. Da vil det etter mitt syn være åpenbare fordeler å samlokalisere disse driftsmiljøene her i Harstad.

- Dette bringer meg inn på den neste store begivenheten som markeres med den offisielle åpningen 30. mars av Statoils flytting til det nye kontorbygg.

- Dette blir en milpæl for byen som vil skape store ringvirkninger, ikke bare for sentrum, men for utvikling i hele det aktuelle området i og rundt skipsindustrien.

- I denne bydelen tror jeg det vil skje en rivende utvikling i årene fremover, sier en engasjert Marianne Bremnes.

Kapitaltilgang et spørsmål

Hun mener også at byens sentrum kan se langt lysere på fremtiden, og at en rekke tiltak vil se dagens lys i løpet av det kommende året.

– Det er satt av mange millioner til oppgradering av Rikard Kaarbøsplass blant annet i form av fjerning av den utskjelte brusteinen. Det store spørsmålet i forhold til sentrumsutviklingen er imidlertid kapitaltilgangen. Det kan ikke være kommunen alene som skal utvikle sentrum. Dette må skje gjennom et spleiselag, der kommunen, næringslivet og investorer går sammen om å bidra til denne utviklingen. Får man til dette er jeg sikker på at Harstad sentrum øker attraktiviteten betraktelig i tiden fremover.

- Vi skal ha barna i tankene våre

2017 er utpekt som barn og unges år, noe Marianne Bremnes ikke har tenkt skal gå upåaktet hen.

- Det meste av det vi gjør i 2017 skal ha fokus rettet mot barn og unge. Vi har allerede etablert barn- og unges kommunestyre, som vi skal ha med oss i mange sammenhenger. Det blir satt et ekstra fokus på skole og barnehagesektoren, der vi blant annet skal styrke fagkompetansen innen barnehagene.

- Vi har vedtatt å senke halleien for barn- og unge, og jeg lover at vi skal ha denne gruppen med oss i tankene i alt vi gjør dette året, sier hun.

- Et kaldere samfunn

2017 er også valgår. For Marianne Bremnes handler det først og fremst om en ting.

– Det kommer vel neppe som noen bombe at jeg mener det må bli regjeringsskifte fra neste høst.

- Mye på grunn av den flykting- og asylpolitikken som bedrives, er vi i ferd med å bli et mye kaldere samfunn, noe jeg er sikker på at Ap vil bort i fra.

- Jeg syntes også det er ille at Norge blir sett på som et av de strengeste landene i Europa å søke om opphold i for flyktninger.

- Med et Ap som styrer landet vil vi få et langt mer humant samfunn. som jeg vil føle meg mye mer komfortabel å bo i, sier hun, før hun legger til:

- Jeg er litt spent på hvem Ap måtte velge å samarbeide med etter valget. For å få til den veksten jeg håper på for landsdelen innrømmer jeg gjerne at det beste alternativet er et Ap som styrer alene. Det har vi tradisjon for å klare gjennom å søke støtte i Stortinget fra sak til sak, sier Marianne Bremnes.

milpæl: Når Statoil flytter inn i nybygget om få måneder mener Marianne Bremnes det utgjøre en milepæl i byens historie. Foto: Andreas Isachsen Foto: Andreas Isachsen
barn og unge: Ordfører Marianne Bremnes lover et sterkt fokus på barn og unge i 2017. Her sammen med varaordfører Katharina Schjølberg i Barn- og Unges Kommunestyre (BUK) i rådhuset. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa