Dersom det ikke kommer mer penger inn i Harstadpakken, må mye utgå. Men fortsatt skal det bygges. Her er en oversikt så langt. Alle summer i 2016-kroner.

Statlige prosjekt

Status for de statlige delprosjektene er at cirka 997 millioner av 1157 millioner er disponert, og det gjenstår da cirka 160 millioner. Disse pengene går til inngåtte kontrakter med entreprenører og konsulenter, samt grunnerverv og byggherrekostnader for strekningen.

Det som er helt klart, er at det ikke er penger til tiltak på riksveien sør for Kanebogen og nord for Sama. Styringsgruppen har prioritert strekningen mellom Kanebogen og Sama. Her inngår Kanebogen, Sama og Margrethe Jørgensens vei kryssområde (rundkjøringene) og Harstadåstunnelen. I tillegg inngår planlegging, grunnerverv og byggherrekostnader for hele strekningen, samt støyskjerming. Dette går som planlagt.

For strekningen mellom Kanebogen og Sama gjenstår å få på bordet byggekostnadene for tre delprosjekt:

• Fra Kanebogen kryssområde der Gamle Stangnesvei kommer ned og frem til brua over til Langnes, inklusive påkjøringsrampen fra Mercurveien, cirka 90 millioner.

• Fra brua over til Langnes til Margrethe Jørgensensvei kryssområde (forbi Rema), cirka 140 millioner.

• Byskillet – sentrum – Sama, cirka 70 millioner.

Totalt utgjør disse delprosjektene cirka 300 millioner. Med 160 millioner igjen på konto, betyr det at omfanget på disse prosjektene må reduseres for å unngå overskridelse av rammen.

Som et eksempel kan det være at man med dagens ramme må bygge den gjennomgående sykkelveien med fortau for hele strekningen, på bekostning av påkjøringsrampen og rundkjøringen ved Rema (beholde dagens nedkjøring til Sjøkanten senter). Dette må styringsgruppen ta stilling til.

Fylkeskommunale

Den fylkeskommunale potten på 169 millioner skal gå til gang- og sykkeltiltak, fortrinnsvis fortau. Første prosjekt er Hagebyveien/Trondenesveien. Prosjektet strekker seg fra Sama til krysset med Festningsveien. Prosjektet er delt i to med første del fra Sama kryssområde langs Hagebyveien til krysset med Trondenesveien. Denne er beregnet til cirka 124 millioner. I tillegg til Hagebyveien utgjør fylkeskommunens andel av rundkjøringen ved Shell i Kanebogen cirka 7 millioner og andelen satt av til tunnel cirka 11,5 millioner. Det er da til disposisjon cirka 26,5 millioner, mens det resterende behovet knyttet til fylkeskommunale strekninger er på cirka 232 millioner.

- Tunnelen har ingen overskridelser pr. nå. Samtidig er det slik at siden den ikke er ferdig, så er det umulig å vite om noe kan oppstå underveis som vil gjøre at den blir dyrere. I proposisjonen har tunnelen prioritet, og det fremgår klart at dersom den blir dyrere så må vi ta av de andre rammene. For å sikre at vi ikke kommer i en situasjon der vi overskrider rammen vi har fått tildelt, må vi holde igjen midler innenfor de andre rammene. Dette gjelder alle rammene, statlige, kommunale og fylkeskommunale, sier prosjektleder for Harstadpakken i Statens vegvesen, Trine-Lise W. Fossland.

Kommunale prosjekt

Den kommunale rammen er på 171 millioner. Harstad kommune er selv byggherre for disse prosjektene. Kommunen har beregnet sine tiltak til cirka 326 millioner, noe som innebærer at kommunen kun kan bygge 8-9 av15 tiltak innenfor den tildelte rammen, i tillegg til sin andel av Shell-rundkjøringen (cirka 7 millioner) og avsetningen til tunnelen (11,7 millioner). Se egen sak om hva det er penger til.

MÅ FORENKLES? Det blir bygging, men om det blir rundkjøring i dette krysset ved Rema på Seljestad vet ingen, foreløpig. Det som er helt klart, er at det ikke er penger til tiltak på riksveien sør for Kanebogen og nord for Sama. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy