–Det er nylig tatt en avgjørelse om å jobbe videre med Johan Castberg, sier prosjektdirektør Knut Gjertsen. Det høres kanskje ikke ut som en stor nyhet, men skinnet bedrar.

Tro

–Den viktigste avgjørelsen er selvsagt selve investeringsbeslutningen til neste år, men avgjørelsen om å fortsette arbeidet med feltet betyr at vi virkelig tror at det nå lar seg realiseres, sier Gjertsen. To ganger tidligere har selskapet prøvd å komme over dette hinderet, men forsøkene har blitt stoppet av endrede rammevilkår. Denne gangen ser det lovende ut.

–Vi er selvsagt følsom for økte kostnader og lav oljepris, så vi tar ingenting for gitt, men det er en viktig milepæl.

Halvert

Kostnadene er mer enn halvert, etter nitid arbeid fra staben som jobber med prosjektet. Den sitter delvis i Oslo og delvis i Harstad.

Ny: Prosjektdirektør for Johan Castberg, Knut Gjertsen. Foto: Øivind Arvola

–Jeg må få skryte av innsatsen til de ansatte her. Det er et sterkt miljø her i Harstad som har hatt en utrolig evne til omstilling og har jaktet gode løsninger, spesielt i grensesnittene mellom avdelingene, som har vært utslagsgivende for fremdriften i prosjektet, sier Gjertsen. Han legger til at resultatene er bedre enn selskapet trodde var mulig.

Les mer: I Harstad jobber det rundt 20 personer med Johan Castberg.

–I tillegg har leverandørindustrien være med å tenke nye løsninger og effektivisering i enge rekker – og slik sett har prisene blitt mer konkurransedyktig.

Det er nå beregnet en nullprispunkt på under 45 dollar per fat olje for Johan Castberg-prosjektet. Tirsdag var prisen over 56 dollar. Norsk olje og gass’ konjunkturrapport som ble lagt fram tirsdag, er det regnet med en pris på 50 dollar de neste fire årene.

Størst

1. november gikk Gjertsen fra å være produksjonsdirektør på Melkøya til å lede arbeidet med å realisere feltet som ferdig utbygget vil koste mellom 50 – og 60 milliarder kroner. Johan Castberg-prosjektet er det største feltet som ennå ikke er utbygd på norsk sokkel.

Enorm verdiskapning

Feltet er ventet å produsere i over 30 år, og i et normalt driftsår vil det bidra med 1.200 årsverk i Norge, hvorav 300 i Nord-Norge. Det er beregnet å tilføre over 100 milliarder kroner i skatteinntekter, og gi store ringvirkninger.

1,7 milliard i nord

En ekstern analyse viser at feltet vil gi en verdiskapning i Norge på 29 milliarder kroner – hvorav 1,7 milliarder i nord. Kanskje ikke like imponerende som industrien i nord hadde håpet på, men likevel et voldsomt løft.

– Vi jobber tett med Petro Arctic – et leverandørnettverk for petroleumsvirksomheten i nord der vi nå kartlegger leverandører, slik at nordnorsk næringsliv er i posisjon til å få jobber.

I løpet av utbyggingsperioden, er det beregnet at rundt 23.000 årsverk i Norge vil være i sving. Allerede nå settes det av milliardbeløp opp mot investeringsbeslutningen i forbindelse med store anbudsprosesser.

–Kontraktene vil ikke bli underskrevet før investeringsbeslutningen er tatt en gang mot slutten av neste år. Men det er viktig for industrien å melde seg på nå, sier Gjertsen.