Det var i mai i år at kvinnen og mannen var på et av byens kjøpesentere. Hun ble dårlig og ba mannen kjøre bilen. Selv var hun passasjer.

Politiet ble tipset om at mannen satt bak rattet og ved en kolonialbutikk kom politiet i kontakt med paret. Kvinnen hevdet i retten at hun ikke visste at mannen var ruset, for de hadde lovet hverandre at de skulle holde seg borte fra narkotika.

Tegneseriefigur

Også politiførstebetjenten, som tok tegn- og symtomtest, kunne ikke ut fra mannens utseende og atferd se om han var ruset. Det ble funnet narkotika på mannen og politiet bestemte seg for å ta han med til en klinisk undersøkelse og blodprøvetaking. Mannen er en kjenning av politiet har vært stoppet flere ganger mens han drev privat øvelseskjøring.

Blodprøver visste at mannen hadde en konsentrasjon av forskjellige narkotiske produkter tilsvarende 1,2 i promille. Mannen ble i september i år dømt til 30 dagers ubetinget fengsel og en bot på 7.000 kroner, idømt en tapsperiode på to år for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

Den tiltalte kvinnen erkjente ikke straffskyld og forklarte at de hadde vært samboere i tre måneder. Hun sa i retten at det var umulig å se på han at han var ruset. Hun sa at når mannen var ruset var han snakkesalig og framsto som en tegneseriefigur. Begge hadde gjennomført rehabiliteringsopphold og var rusfrie. Det at mannen var ruset var et stort tillitsbrudd overfor henne og hun følte seg sveket. Hun hadde brukt tid på å komme over tillitsbruddet. Spesielt ille syntes hun tillitsbruddet var da mannen visste hvor viktig førerkortet var for henne.

Følte skam

Mannen innrømet at han hadde kjørt og at han inntok narkotiske tabletter på badet hjemme før de dro til byen. Han støttet samboerens forklaring om at de skulle holde seg unna narkotika. Han forklarte videre at gjennom mange års misbruk hadde han bygget seg opp en stor toleranse for rusmidler. Selv hans nærmeste familie hadde problemer med å se om han var ruset. I etter tid følte han stor skam overfor situasjonen han hadde satt samboeren i.

Framsto normal

Rettens begrunner frifinnelsen med at det ikke var noen holdepunkter for at mannens utseende, atferd og øvrige forhold som tilsa at han var ruset da tiltalte spurte om han kunne kjøre bilen. Retten tviler ikke på tiltaltes forklaring om at han framsto som normal. Selv politibetjentene, som ofte utfører denne type tegn- og symtomtester, hadde problemer med å se om han var ruset. Den kliniske undersøkelsen hos legen konkluderte med "lett påvirket".

Aktor la ned påstand om at kvinnen skulle dømmes til fengsel i 21 dager, med en prøvetid på to år og en bot på 8.000 kroner. Førerretten mente aktor hun skulle miste i to år. Forsvar la ned påstand om frifinnelse.