Det skriver Fylkesmannen i Troms i sitt svar på Hurtigrutens klage. Rederiet klaget på at de ble nektet innsyn i korrespondanse og møtereferater vedrørende fastsettelse av pris og vilkår for Hurtigruten.

Fylkesmannen konkluderte slik:

1. Harstad Havn KF sitt avslag på innsyn omgjøres.

2. Harstad Havn KF har ikke oppfylt sin veiledningsplikt.

3. Behandlingen av innsynsbegjæringen har ikke skjedd i tråd med offentlighetslova, siden klagen fra Hurtigruten ikke ble oversendt Fylkesmannen.

Nektet for at de fantes

Mandag 10. oktober i år skrev Harstad Tidende om konflikten mellom Hurtigruten og Harstad Havn. Konflikten er todelt. Hurtigruten mener havna har krevd 6,3 millioner for mye i kaileie og havneavgift. I den forbindelse har rederiet bedt om innsyn i dokumenter. Havna har nektet for at dokumenter som Hurtigruten etterspurte fantes, og avslo innsynsbegjæringen. Men så fikk rederiet disse dokumentene fra andre, og dermed kunne de klage til Fylkesmannen.

Nå har Fylkesmannen svart på Hurtigrutens klage og i svaret kommer det fram at havna ikke kan offentlighetsloven. Blant annet sendte ikke havna klagen fra Hurtigruten til Fylkesmannen, noe som gjorde at klagen ble liggende ubehandlet i flere måneder. Havna hevdet at årsaken var mangelen på kunnskap og ikke bevisst trenering. Fylkesmannen påpeker at dette er en klar saksbehandlingsfeil.

God dialog

I tillegg mener Fylkesmannen at de tre epostene som er skrevet av en rådgiver i Norsk Havneforening til hurtigrutehavnene og Norsk Havneforenings medlemmer, saksdokument fra Havnestyret 16.11.2015 og en epostrekke 4.-10. februar 2016 mellom havnesjef Ivar Frans Hagenlund, Norsk Havneforening og andre omfattes av innsynsbegjæringen. Disse dokumentene skulle vært utlevert til Hurtigruten. Fylkesmannen vil bemerke at uklarheter knyttet til begrepsbruk ikke er grunnlag for å tilbakeholde informasjon. Havna kan heller ikke henvise til andre steder hvor informasjonen finnes.

Leder i Havnestyret, Jan Fjellstad, (V) vil ikke kommentere Fylkesmannens avgjørelse, men viser til at havna og Hurtigruten er i en veldig god dialog.

– Det var et møte i forrige uke, og vi skal møtes igjen om kort tid. Endelig er det dialog direkte mellom partene, tidligere gikk dette via omveier. Derfor seg jeg ingen grunn til å kommentere Fylkesmannens brev, sier han.Fjellstad vil i etter tid poengtere at havnesjef Ivar Frans Hagenlund og Hurtigrutens Stein Lillebo ikke var i noe møte, men en telefonsamtale.-  Lillebo ringte havnesjefen i forrige og da hadde de en god samtale. Havnesjefen informerte om samtalen på tirsdagens havnestyremøte og konklusjonen hans var at havna og Hurtigruten har fått tilbake den gode dialog og at de skal møtes igjen. Møtet vil bli like etter at ankesaken med Bodø Havn er ferdig i januar, sier Fjellstad.Samtidig vil Fjellstad legge til at grunnen til at han ikke ville kommentere brevet fra Fylkesmannen var at han trodde det var et brev som kom i oktober.- Dette siste brevet er jeg ikke informert om, eller har lest, sier styrelederen.

Prosjektleder i Hurtigruten, Stein Lillebo, kjenner ikke til møtet som Fjellstad viser til.

- Hurtigruten har over tid ønsket et møte med havna. Vi registrer med undring utsagnet fra Fjellstad om bedret dialog, da vår oppfatning er det stikk motsatte. Styrelederen må forveksle denne saken med noe annet.

Og han forventer at havnas styreleder og kommunens politiske ledelse også ser alvorlig på denne saken.

– Fylkesmannens svar underbygger vår påstand om et utstrakt samarbeid mellom havnene. De ikke bare samarbeidet om prisprinsipper, men etter snart tre års prosess opplever vi at de nekter oss relevant informasjon, som vi har krav på. Vi ønsker å rydde opp, mens føler at havnene ikke har den samme interesse.

Overraskende tydelig

Lillebo har lagt spesielt merke til at Fylkesmannen er overraskende tydelig i sitt svar.

Det at havna prøver å holde tilbake relevante dokumenter, kan faktisk føre til straffansvar. Dette forsterkes etter at vi i ettertid har blitt kjent med enda mer dokumentasjon som havna har holdt tilbake, sier Lillebo.

Harstad Tidende 10. oktober 2016. Foto: Faksimile
KRITISK: Prosjektleder Stein Lillebo i Hurtigruten er sterkt kritisk til havnas håndtering av innsynsbegjæringen. Foto: Hurtigruten
DIALOG: Styreleder i Harstad Havn, Jan Fjellstad, vil ikke å kommentere Fylkesmannens svar, men viser til den gode dialogen mellom Hurtigruten og Harstad Havn. Foto: Arkivfoto