En 23 år gammel kvinne er dømt til sju måneders fengsel for falsk voldtektsanklage. 30 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Kvinnen anmeldte en mann for to voldtekter som skulle ha funnet sted i henne bobel i mars 2015. Politiet reagerte imidlertid på hennes vinglete forklaringer og besluttet til slutt å frafalle siktelsen mot mannen og heller sikte henne for falsk voldtektanmeldelse. Kvinnen innrømmet at hun hadde løyet i sine politiforklaringer.

Trondenes tingrett har lagt seg på den øvre sikt i straffeutmålingen. Som skjerpende omstendigheter har retten lvektlagt at det dreier seg om meget alvorlige anklager mot mannen. Kvinnen forklarte seg om to tilfeller av voldtekt hvor mannen skal ha dratt henne inn i leiligheten og voldtatt henne mens han holdt henne fast ved bruk av fysisk makt.

Alvorlig

Retten mener det også er skjerpende for kvinnen at mannen ble pågrepet av uniformert politi på sin arbeidsplass, plassert i glattcelle, og siktet for to alvorlige voldtekter. Retten mener det også er skjerpende at poltiet måtte bruke store ressurser på bakgrunn av de falske anklagene.

I retten ble det lagt fram 19 sider med seksualisert logg fra chattestedet. Her blir kvinnen tilbudt 200 kroner for seksuelle tjenester. Kvinnen ønsket mer, men mannen hadde ikke mer penger.

Under politiavhøret var det flere logiske brister. Politimannen stoppet avhøret og opplyste henne flere ganger om anmelderansvaret og konsekvensen av falsk anklage. Et par dager etter avhøret tok hun igjen kontakt med politet og fortalte om en ny voldtekt. Hun trodde ikke politiet ville finne mannen utfra bekrivelsen hun hadde gitt, og ble veldig overrasket over all oppstyret anmeldensen hadde medført. Hun innrømmet etter hvert at hun ikke hadde blitt voldtatt.

Chattested

Tingretten mener falske anklager om voldtekt er egnet til å svekke troverdigheten til ofre som har blitt voldtatt, og bidrar dermed til å undergrave samfunnets klare behov for og mulighet til å oppklare denne typen av alvorlige straffbare handlinger.

I retten kom det fram at de møttes på et chattested på nettet og ble enige om å møtes hjemme hos den tiltalte kvinnen. Mannen kom hjem til henne midt på dagen siden kvinnen hadde samboer som var på jobb. Mannen ga kvinnen 200 kroner, ifølge han selv, ikke for seksuelle tjenester, men for at hun hadde dårlig råd.

Vanskelig oppvekst

I retten kom det fram at kvinnen har hatt en vanskelig oppvekst med mobbing, lav selvfølelse og at hun ønsker oppmerksomhet. Hun har prøvd flere tiltak uten at det har ført henne ut i arbeidslivet.

Før de møttes hadde kvinnen sendt flere bilder til mannen av sine bryster og underliv.

Forsvareren ville at kvinnen skulle dømmes til samfunnsstraff.