Dette er klart etter at kommunepartiene til Ap, SV, Venstre og Rødt i Skånland og Ap, Frp, Sp og den frie representanten Jorunn Heidi Olsen i Tjeldsund har funnet hverandre. De har inngått en intensjonsavtale om å slå sammen de to kommunene. Samtidig inviterer de Evenes kommune om å bli med.

Uansett om Evenes blir med i den nye kommunen eller ikke, ønsker de nyforlovede kommunene at de interkommunale samarbeidsprosjektene i ETS, videreføres.

Flertallet i de to kommunestyrene tar sikte på endelig å vedta sammenslåingen i desembermøtene. Disse møtene avvikles samme dag i begge kommunene, 14.desember.

KOMMUNEREFORMEN: Her avgjør Tjeldsund sin tilhørighet Resultatet er klart. Tjeldsund kommunestyre har vedtatt ETS-alternativet, til tross for at Evenes har sagt nei til dette. Uenig

Dette kom fram under en pressekonferanse på Tjeldsundbrua kro og hotell, mandag formiddag. Lokalpartiene i de to kommunene er uenig med sine respektive fylkesmenn (Nordland og Troms), i de analysene som er gjort. Som kjent ber fylkesmannen i Nordland Tjeldsund å gå inn i samtaler med Harstad om en kommunesammenslåing. Det samme er anbefalingen som fylkesmannen i Troms gir til Skånland.

- Vi ser at fylkesmannen i Nordland er inkonsekvent når det gjelder anbefalingene. Når de hevder at både en ny ETS-kommune og en ny Tjeldsund kommune blir for små, er det merkelig at han samtidig kan anbefale langt mindre kommuner å fortsette uten å måtte slå seg sammen, sier Bjørn Hanssen (Ap Tjeldsund).

Skånland vil fortsatt ha ETS-kommune Fylkesmannens tilrådning om at Skånland skal slås sammen med Harstad og Ibestad, får ikke tilslutning fra kommunestyret. Ny situasjon

Han mener situasjonen for de to kommunene har endret seg betydelig, siden undersøkelsen fra Telemarkforskning kom. Denne undersøkelsen ligger til grunn for mye av kommuneprosessen så langt.

- Siden denne undersøkelsen ble laget i 2014, har det skjedd mye. Det skal skje en massiv militær utbygging både på flyplassen og i Ramsund. I tillegg har vi fått grønt lys for en ny utdanning på Norges Brannskole. Alt dette vil gi flere hundre nye arbeidsplasser i regionen, noe som undersøkelsen ikke har tatt hensyn til, sa Hanssen.

- ETS-drømmen er knust Med dette resultatet har Evenes kommunestyre knust ETS-alternativet. Evenes er velkommen

Kommunepartiene fra de to kommunene har ikke vært i kontakt med det politiske miljøet i Evenes, før de inngikk denne avtalen. Situasjonen er at det er et splittet politisk miljø i Evenes. Kommunestyret der har enstemmig gått inn for å fortsette som egen kommune, mens fylkesmannen i Nordland har anbefalt kommunen om å slå seg sammen med Narvik.

- Vi mener, uavhengig om hele Evenes, eller deler av kommunen blir med eller ikke. Vi er overbevist om at det er rom for en kommune mellom de to byene. Vi vil ikke drive noen påvirkning av Evenes for å bli med oss i den nye kommunen. De er hjertelig velkommen om de vil være med. Vi ønsker dem med, men det for som sagt være opp til dem, sier Hansen.

Hinnøysiden viktig

Også Hinnøysiden av dagens Tjeldsund kommune er diskutert. Her ønsker flertallet av befolkningen å slutte seg til Harstad kommune. Dette vil den nye kommunen ta stilling til etter at Stortinget har sagt sitt. Leder av Skånland Ap, Laila Benjaminsen, mener problemstillingen er noe overdrevet.

- Tjeldsund har i alle år styrt Hinnøysiden på en utmerket måte. Jeg kan ikke se at det skulle bli noe dårligere med en ny Tjeldsund kommune. Leder for Skånland SV Odd Are Hansen, mener Hinnøysiden vil ha mye å tilføre den nye kommunen.

- Skolen i Kongsvik er en av få skoler som har lykkes med samisk undervisningen. Her er det mange ikke samiske elever som lærer seg samisk. Dette er etter intensjonene med det samiske språkområdet. Her har vi mye å lære, sa SV-politikeren.