I 1695 ble Johanne Nielsdatter fra Kvæfjorden dømt til døden og brent.

Nå er historien «Johanne Nielsdatter – Dømt til å brennes» klar for urpremière i Lillesalen fredag kveld .

Det er velkjente Ola Bremnes fra Bremnes i Kvæfjord som har skrevet teksten til stykket.

I 1695 ble Johanne Nielsdatter fra Kvæfjorden dømt til døden og brent på bålet for hekseri, som den siste av 303 mennesker i Norge.

Halvparten kom fra Nord-Norge, de fleste var kvinner. Da pianist Monica Munkvold Døsen og sopran Stine Mari Langstrand kom over denne historien visste de at det måtte bli forestilling av den, og at de ville ha med seg de beste folkene i landsdelen til å lage den.

Dermed ble Ingeborg Skomedal Torvanger hentet inn på cello, Arne Dagsvik til å skrive musikken og Ola Bremnes til å skrive manus.

Og med operaregissør Ronald Rørvik i registolen og Ketil Hugaas som forteller.

– Nå er vi i gang med innspurten med prøver her i Harstad, forteller Stine Mari Langstrand, som er sentral i stykket om Johanne Nielsdatter. Både gjennom vakker sang og tekst.

– Vi er tre musikalske jenter fra Harstad som står på scenen sammen med Ketil Hugaas. Han er forteller og har flere roller i fortellingen, forteller Langstrand, som nå er bosatt i Oslo.

– Vi tre alle i Oslo og har avviklet flere samlinger til gjennomgang av tekst i hovedstaden. Nå er vi i gang med finpussen på tekst og sang i forestillingen, forteller Langstrand.

Det etter at ensemblet hadde hatt en times gjennomgang av deler av stykket som vil vare i rundt 70 minutter under oppsetningen som finner sted fredag kveld.

Arne Dagsvik har skrevet musikk til tekstene av Ola Bremnes. Ketil Hugaas fra Sulitjelma er fortelleren.

Fredag kveld blir du tatt med til slutten av 1600-tallet, da de siste heksen i Nord-Norge skal ha blitt brent i Kvæfjord. Mange mener det skal ha skjedd en bestemt plass på Kveøya.

Fakta

Johanne Nielsdatter – Dømt til å brennes»

Urpremière i Lillesalen i Harstad kulturhus fredag 11. november 2016.

Medvirkende:

Musikk: Arne Dagsvik.

Tekst: Ola Bremnes.

Regi: Ronald Rørvik.

Forteller: Ketil Hugaas.

Sopran: Stine Mari Langstrand.

Cello: Ingeborg Skomedal Torvanger.

Piano: Monica Munkvold Døsen.

FORTELLER: Ketil Hugaas er både forteller og skuespiller i stykket «Johanne Nielsdatter. Foto: Tore Skadal
PRØVER: Arne Dagsvik har skrevet musikken til Johanne Nielsdatter. Her på prøvene sammen med Stine Mari Langstrand og Monica Munkvold Døsen. Foto: Tore Skadal
STARTET: Her på prøvene Johanne Nielsdatter. Stine Mari Langstrand og Monica Munkvold Døsen, fant i sin tid ut at de vil lage en forestilling om historien om heksebrenning i Kvæfjord. Foto: Tore Skadal