tromsø: -Jeg er nok litt for mye en perfeksjonist på enkelte ting, ikke minst når det kommer til tekstene på sangene mine. Jeg liker ikke halveise ord uten mening. Derfor kan det hende at jeg bruker hundrevis av timer på en sang.

– Det er helt greit, så lenge resultatet blir bra, sier den tromsøbosatte visesangeren som opprinnelig kommer fra Liland i Evenes kommune.

Før jeg fikk barn

- Livet som tobarnsmor tar også sin del av tiden, men dette har først og fremst forandret meg som person. Jeg har fått noe i livet mitt som er dyrebart og gjort meg eldre og mer erfaren på en ny måte.

– Men selv om jeg er innom dette på et par av låtene, er de fleste sangene skrevet før jeg fikk barn. Det har bare tatt så innmari lang tid å få dem ferdige, sier hun og legger til at mesteparten av plata var ferdig innspilt i fjor, men at noen av sangene har fått enkelte pålegg i løpet av dette året.

Eneste konsert

På plata har hun blant annet med seg Vokal Nord og strykere fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.(NOSO).

-I tillegg er jeg så heldig å få med meg noen rasende gode håndplukkede musikere som det er en fryd å jobbe og spille sammen med. Kjemien oss imellom er knallgod, og forhåpentligvis får jeg så mange som mulig av dem med meg på turne også.

– Dessverre lar deg seg nok ikke gjøre å få med musikerne fra NOSO eller Vokal Nord på turne, sier Unstad som holder releasekonsert i Tromsø neste lørdag, dagen etter albumslippet.

- Dette blir den eneste konsert jeg holder i år, men på nyåret satser jeg på å få til en turne som også inkluderer Harstad, lover hun.

Sundstrøm-duett

- Ved å bruke musikere fra blant andre NOSO og Vokal Nord handler det også om å tørre og utfordre meg selv og prøve noe nytt. Det gir meg muligheter til å uttrykke meg på forskjellige måter samt å kunne skape forskjellige lydbilder og stemninger på de enkelte låtene, legger hun til.

På låten «Måsen i sildenota» synger Unstad duett sammen med den svenske artisten Stefan Sundstrøm.

-Flaks og tilfeldigheter bidro til denne duetten. Sundstrøm gikk forbi Atlantis studio der produsent Mikael Herrstrøm satt og mikset albumet mitt.

- Han likte åpenbart denne låten og lurte på om han ikke kunne få synge duett sammen med meg på den. Det syntes jeg selvsagt var utrolig stas, og resultatet ble jo slett ikke så verst, sier Tonje.

Helstøpt album

-Dette har blitt et album jeg er utrolig stolt over, samtidig som jeg er svært spent på hvordan det blir mottatt av publikum. Et mer helstøpt album en dette har jeg nok ikke laget tidligere, sier Tonje Unstad.