Dette skal gjøre at innbyggerne og samarbeidspartnere kan få svar eller vedtak mye raskere.

- Trygt og gratis

- Du kan nå velge å samle alle brev fra det offentlige i din sikre digitale postkasse med pålogging via for eksempel bankID eller MinID. Dette er trygt, det er gratis og det er miljøvennlig. Tjenesten er knyttet opp mot en digital postkassen som er eBoks eller Digipost, sier Per-Kaare Holdal, leder i fellesavdelingen i kommunen.

Innbyggerne får varsel på SMS eller e-post når de mottar brev i sin digitale postkasse. For de innbyggerne som velger å ikke bruke digital postboks må man påregne en forsinkelse i så måte da forsendelsen da blir sendt som vanlig papirpost.

- E-post er usikkert

- E-post vil etterhvert fases ut og vi kan ikke sende sensitiv informasjon som for eksempel helseopplysninger på epost. Manglende kryptering i epostløsninger gjør dette til en usikker kanal. Digital post er kryptert og er derfor en sikker kanal som nå innføres i alle landets kommuner, forklarer Bjørn-Erik Strømsnes som er arkivansvarlig i Evenes kommune.

Hvert år sender offentlig sektor ut om lag 8 brev per innbygger, som tilsvarer 40 millioner brev per år. Papirmengden tilsvarer ifølge Evenes kommune daglige utslipp fra 250.000 personbiler. Å sende disse brevene koster rundt 400 millioner kroner, penger som eksempelvis heller kunne vært brukt til 655 lærerårsverk eller 668 sykepleierårsverk eller 2736 barnehageplasser. Evenes kommune ønsker bidra i endringen ved å sende digital post til din digitale postkasse på en sikker, miljøvennlig og ikke minst raskere måte.

- Vi oppfordrer alle som ønsker å bidra til å velge sin digitale postkasse ved å gå inn på www.velgdigitalpostkasse.no, sier Per-Kaare Holdal som har vært prosjektleder for innføringen i Evenes kommune.

Den nye eForvaltningsforskriften sier at offentlig forvaltning i hovedsak skal bruke digital kommunikasjon med innbyggere og foretak. Innbyggere kan reservere seg mot digitale forsendelser, men ikke foretak.

- Evenes kommune har grundig informasjon om bruken av digital postkasse på sine hjemmesider www.evenes.kommune.no. For de som trenger mer informasjon vil få dette ved henvendelse på rådhuset.