Det slår Fylkesmannen i Troms fast. I et 14 siders brev til kommunen svarer de på Harstad Tidendes innsynsbegjæring 24. juni 2016.

Fylkesmannen er sterkt kritisk til kommunens hemmelighold i Gammelbryggasaken. De skriver at i forbindelse med sladding av dokumentene var begrunnelsen uforståelig, var ikke i henhold til forvaltningsloven og kommunen ga ikke en konkret begrunnelse for hvorfor dette innholdet var underlagt taushetsplikt.

Hemmelige avtaler

Fylkesmannen er også klar på at kommunen ikke kan inngå hemmelige avtaler med private. Kommunen begrunnet hemmelighold av intensjonsavtalen, med de fem bedriftene, for å bevare tillitsforhold mellom det offentlige og private. Det mener Fylkesmannen blir feil.

Fylkesmannen har under tvil valgt å legge til grunn at kommunen har gjort beslutningene selv.

Har du lest denne? Gammelbrygga kan koste 40 millioner

Avfeide Fylkesmannen

Fylkesmannen reagerer på at rådmannen bare avfeide Fylkesmannens anmodning om å foreta en vurdering om hvorvidt Advokatfirmaet Finn og/eller advokat Tove Julin Pettersen er inhabil etter Forvaltningsloven.

Videre er  en av selskapets partnere, Rudi Mikal Christensen, styreleder i Harstad Gamle Posthus, som er en av investorene i intensjonsavtalen.

Ikke enig i alt

Rådmann Hugo Thode Hansen sier de ikke er enig i alle vurderingene til Fylkesmannen.

– Opprinnelig sladdet dere langt mer enn det Fylkesmannen har vurdert. Årsaken er at dere underveis fjernet flere sider med sladd. De kommer på toppen av de 12 punktene som ble vurdert?

– Disse sidene ble ikke vurdert av Fylkesmannen, og vi er fornøyd med å få medhold i 11 av 12 tilfeller.

Hansen sier de likevel vil gå gjennom fylkesmannens vurdering for å se om det er noe de kan lære.

– Din påstand om at kommunen skal være åpen og transparent, faller vel på steingrunn etter Fylkesmannens krasse svar?

– Det er jeg ikke enig i, sier Hansen.

SKEPTISK: Rådmann Hugo Thode Hansen er skeptisk til Fylkesmannens vurderinger i klagen i forbindelse med innsynssaken til Harstad Tidende. Foto: Arkivfoto