På grunn av betydelige kutt i antall årsverk, må Marinejegerkommandoen (MJK) fra nyttår avslutte sin løpende tilstedeværelse ved Ramsund orlogsstasjon.

Det skriver nettstedet aldrimer.no.

MJK har fram til i dag prioritert å ha personell tilstede til enhver tid på sitt øvings- og utdanningsanlegg på Ramsund orlogsstasjon. Dette er blitt prioritert enda høyere etter at MJK 1. august 2013 ble inkludert i Norges nasjonale beredskap for maritim kontraterror.

Kuttene i årsverksrammen for MJK betyr at det ikke lenger er kapasitet til å opprettholde tilstedeværelsen ved Ramsund, noe som hittil er vurdert å være strategisk viktig for Norge. Dersom MJK ikke har operatører tilstede i Ramsund vil det ta vesentlig lenger tid før spesialstyrkene kan være på plass dersom det skjer terroranslag til sjøs i Nord-Norge. Marinejegerkommandoen har sin hovedbase på Haakonsvern orlogsstasjon, mens Forsvarets spesialkommando (FSK) holder til i Rena leir i Hedmark, skriver nettstedet.

Kilder til aldrimer.no antyder at denne beslutningen er tatt av sjef for Forsvarets spesialstyrker, kontreadmiral Nils Johan Holte, som forøvrig er fra Harstad (les vårt store intervju med Holte her).

Forsvaret ønsker ikke kommentere Aldrimer.nos opplysninger.

«Forsvaret kan ikke kommentere skjermingsverdig informasjon, men vil presisere at Forsvarets spesialstyrker opprettholder sin beredskap. Forsvaret spekulerer ikke i mulige resultater av den pågående LTP-prosessen (LTP: ny langtidsplan for Forsvaret, red.anm)», skriver major og pressetalskvinne for forsvarssjefen, Linn Therece Johansen i en epost til Aldrimer.no.

Tjeldsundordfører Liv Kristin Johnsen
Marianne Bremnes Foto: Øivind Arvola

– Vi satser nå alt på å få kystjegerkommandoen til å bli en del av miljøet på Ramsund. Det arbeider vi med fremdeles og det vet jeg at marinejegerne er opptatt av, sier Bremnes

til Aldrimer.no

.

– Hvis det er sånn at MJK blir helt eller delvis borte fra nord og KJK blir lagt ned, så forsvinner hele den maritime strukturen i Nord-Norge. Da ligger MJK tynt an ellers også, sier Bremnes og legger til: – Jeg forstår bergenserne som jobber beinhardt for å opprettholde KJK i nord. Det handler også om å berge MJK på sikt. Det har også med budsjettet å gjøre.