Lørdag lanserer Harald Isachsen sin sjette bok. Den har fått navnet Motstandsvilje. Her tar han for seg lokale personer som han har vært innom i tidligere bøker, og noen som er glemt. Felles for alle er at de har spilt en rolle under andre verdenskrig, og at dette er dokumentert i rapporter som Isachsen har brukt tid på å finne ut av.

Valgte motstand

- Dette er en bok om enkeltpersoner, blant annet en lærer, en skipsagent, en kystskipper og en student fra Harstad som ikke lot seg undertrykke av den tyske okkupasjonsmakten. På hver sin måte valgte de motstand. De kjempet under kampene i 1940, og deretter følger vi hver enkelt på den vei de valgte i deres fortsatte kamp mot tyskerne, sier forfatteren.

Lærer og fangevokter

- Den tredje personen ble, etter at taushetsplikten var opphevet, anmodet av en forfatter fra Oslo om å skrive og fortelle om sine opplevelser i motstandsarbeidet. Det gjorde han, og brevet har jeg valgt å gjengi slik han skrev det, sier Harald Isachsen som også skriver om skolelæreren fra Harstad som var sjef for en fangeleir med tyske krigsfanger tatt her nord i april-maidagene i 1940.

2000 i sikkerhet

At en tidligere overlege ved Harstad sykehus skulle bli den som fikk nærmere 2000 husløse for fordrevne innbyggere i Finnmark i sikkerhet vinteren 1945, er nok kjent blant de berørte familiene, men var egentlig denne mannen?

Boka lanseres lørdag 22. oktober på UiT Harstad.

SJETTE: Lørdag lanserer Harald Isachsen sin sjette krigsbok. Medforfatter er Kristian Holst.