Vi i Folkeaksjonen for ETS består av nærmere tre hundre engasjerte og betalende medlemmer. Vi tror fortsatt folkeviljen vil seire til slutt.

Flertall

Folkeaksjonen for ETS har hele tiden representert synet til flertallet av innbyggerne i våre tre kommuner. Og det gjør vi fortsatt. At Fylkesmannen i Troms nå foreslår å tvinge Skånland inn i Harstad og Fylkesmannen i Nordland vil tvinge Evenes inn i Narvik forandrer ikke på det.

Ledere i samfunnet burde lytte til folkets mening. Men dessverre er det ikke alltid slik. Det faktum at våre tre kommuner ligger i to forskjellige fylker skaper helt unødvendige problemer. Den siste motstanderen av ETS som har meldt seg på er Fylkesmannen i Nordland med et mangelfullt arbeid i sin «faglige» tilråding til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Forsømmelser

Fylkesmannen i Troms skrev at ETS kunne være ei god løsning. Men Fylkesmannen i Nordland demonstrerer hvor hemmende fylkesgrensen er på evnen til å se vårt område under ett. Det endte dessverre med ei tilråding som inneholder både direkte feil og ellers har slagside i sin argumentasjon.

Noen eksempler på svikt fra Fylkesmannen i Nordland:

  • Fylkesmannen i Nordland skriver: «Evenes inngår i en naturlig bo- og arbeidsmarkedsregion med Narvik. 41% av de sysselsatte pendler ut av kommunen og hovedvekten av disse pendler til Narvik.» Dette er fullstendig galt. Det er faktisk tvert imot: Utpendlingen fra Evenes skjer i hovedsak mot Skånland/Tjeldsund/Harstad. Altså over fylkesgrensen til Troms. Derfor ble da også Evenes i 2013 uttrykkelig plassert i Harstadregionen ved Kommunaldepartementets egen nasjonale gjennomgang av arbeidsmarkedsregioner (NIBR-rapport 2013:1).

  • Våre tre kommuner utgjør sammen et kjerneområde for markesamisk kultur i Norge. Markesamisk språk og kultur er svært sårbart og bør holdes samlet. ETS kan da bli en naturlig foregangskommune for ivaretakelse og styrking av det truede språket. Dette er en viktig grunn at Sametinget støtter ETS. Viktigheten av dette er spesielt presisert overfor Fylkesmannen, men spørsmålet drøftes likevel ikke i Fylkesmannens tilråding.

  • Fylkesmannen i Nordland skriver at ETS-alternativet var lagt dødt før Folkeaksjonen vakte det til live. Her er Fylkesmannen grovt feilinformert. ETS har vært svært levende hos oss hele tiden, både formelt og reelt. Hvem som har feilinformert Fylkesmannen vet vi ikke.

  • Evenes og Tjeldsund framstilles som kommuner i resignasjon og tilbakegang basert på historiske tall og framskrivninger som ikke gjelder. At den samme regjeringen som Fylkesmannen representerer planlegger flere hundre nye forsvarsarbeidsplasser på Evenes flystasjon nevnes ikke. Vedtak og planer om økt aktivitet på Norges brannskole i Tjeldsund eller ved Ramsund orlogsstasjon tas heller ikke med i betraktning. Dette er selektiv bruk av fakta, det er ikke tillitvekkende og det svekker verdien av Fylkesmannens konklusjoner vesentlig.

  • Satsingen rundt flyplassen/flystasjonen gir ikke bare arbeidsplasser, men også et åpenbart og sterkt behov for eksempelvis samordnet areal- og samfunnsplanlegging i området rundt flyplassen. Dette overses fullstendig og kan bare løses med at ETS samles. I dag går kommune- og fylkesgrensen mellom landingslysene i nordenden av rullebanen. Alle som vil kan forstå at det er uheldig.

Sammenslåing

Våre tre kommuner er kanskje de tre kommunene i Norge som er sterkest integrert både kulturelt og på felles drift av helt sentrale kommunale tjenester. Og det til tross for at vi har en fylkesgrense i sikk-sakk mellom naboer. Gjennom generasjoner av politisk fotarbeid er det bygget opp samarbeid på innpå femti områder som burde være et mønster for andre. Tjeldsund og Evenes har førti etablerte samarbeidsområder. Felles legevakt og felles teknisk etat. Felles helsesøster og felles kommuneoverlege. Felles økonomiavdeling og felles kulturskole. Lista er lang. Vi (innbyggerne) er klare for neste steg her hos oss. Vi har for lengst startet med felles lag og foreninger på mange områder.

Fylkesgrense

Det er åpenbart for alle som vil se at våre tre kommuner ville blitt slått sammen på rekordtid hvis vi lå i samme fylke. Sammenslåing av ETS har størst oppslutning blant innbyggerne i hver eneste av våre tre kommuner. En drømmesituasjon for kommunereformen. Ingen Fylkesmann i landet ville kommet på tanken om å splitte tre så sammenvevde kommuner der folket unisont ønsker sammenslåing med hverandre etter kanskje de grundigste og mest engasjerte prosessene i hele Norge. Hvis vi bare lå i samme fylke. Noen hevder ETS blir for liten? Vi registrerer at Fylkesmannen i Oppland foreslår sammenslåing av kommuner som vil bli mindre enn ETS. Faglig er det altså fullt mulig med en kommune som får 5700 innbyggere og blir den 5. største i Troms.

Men nok en gang risikerer vi i vårt område å bli straffet av en feilplassert fylkesgrense. Godt hjulpet av noen folkevalgte som jobber mot sine innbyggeres ønsker. Det er en oppskrift på helt unødvendig strid og konflikt.

Ingen tvang

Vi i Folkeaksjonen for ETS setter nå vår lit til behandlingen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og i Stortinget. Alle andre løsninger enn et samlet ETS innebærer tvangsbruk mot alle våre tre kommuner samtidig, tvang mot Evenes, tvang mot Tjeldsund og tvang mot Skånland. En samling av ETS bygger på folkeviljen.

Kommunereformen skulle bygge på frivillighet. I ETS er vi frivillige så det holder. Innbyggerne i ETS ber bare om å få lov til å slå oss sammen med hverandre. Er det virkelig for mye å be om?