At det blir endringer i postsorteringen er ganske sikkert allerede foran høringa om postsorteringen og overgangen til å slå sammen A og B post. Samferdselsdepartementet og Posten Norge A/S, foreslår å legge ned postsortiringsterminalene i Evenes, Bergen, Molde, Stavanger, Stokke og Trondheim. Disse skal erstattes av tre terminaler, Østlandsterminalen, Bodø og Tromsø.

Til sammen skal Posten spare 400 årsverk på sentraliseringa. Besparelsen er beregnet til å bli 160 millioner kroner første året og 260 millioner kroner i årene etterpå.

Ansatte må ivaretas

Evenesordfører Svein Erik Kristiansen, sier han har vært i kontakt med ansatte på Evenes, men han ser ikke at han kan gjøre stort for å berge postterminalen. Den teknologiske utviklinga har ført til en dramatisk nedgang i postmengden, noe som får konsekvenser for driften.

- Det vi kan gjøre er å prøve å finne andre muligheter for de ansatte. Vi må innse at dette er et resultat av den teknologiske utviklingen. Det er lenge siden jeg har sendt et brev i posten og jeg leser for det meste aviser på nettet, sier han.

Kristiansen har også sett på mulighetene om å sentralisere postsorteringen i landsdelen til Evenes, men dette vil ikke gå.

- Det er logistikkmessige årsaker til at terminalene må legges til Bodø og Tromsø. Dette har med postgangen å gjøre, sier Kristiansen.

Dårligere tilbud

Det er Kjell-Idar Juvik (Ap) som er saksordfører for i Stortinget. Han er i utgangspunktet ikke begeistret for nedleggelsene og sentraliseringen av Posten.

- Det er helt klart at tilbudet til Posten blir dårligere, Ikke nok med at departementet vil legge ned terminalene, så vil de også kutte i landpostbud-tjenesten. Hvem dette går ut over sier seg selv. Det er i alle fall ikke i sentrale strøk. Dette vil si at 240 000 personer i distriktene ikke vil få postombæring fem dager i uka, som nå, sier Juvik.

Høringa i dag kommer i forkant av samferdselskomiteens behandling av saken.

- Vi har ikke hatt en partimessig behandling av denne saken, så det er ennå tidlig å si noe om utfallet. Det er også interessant å se om departementet får igjennom sitt forslag om å endre organiseringa av Posten Norge til et vanlig statlig selskap. Da mister Stortinget styringa med Posten og denne blir overført til ministeren i departementet som er generalforsamling, sier Juvik.

FAKTA

Ny sentralisering av Posten

• A – og B-post slås sammen.

• Dette skal gi én poststrøm med to dagers leveringstid.

• Besparelsene blir 200 årsverk (550 ansatte) i brevsektoren. Nettoinnsparingene blir 160 millioner kroner første året og 260 millioner kroner i neste- og påfølgende år.

• Sorteringsterminalene i Bergen, Evenes, Molde, Stavanger, Stokke og Trondheim foreslås nedlagt. Driften opprettholdes i Østlandsterminalen, Bodø og Tromsø.

• I saken ligger det også kutt i landpostbud-tjenesten og omorganisering Posten Norge A/S.