Mandag var det møte i styringsgruppa for politireformen i Troms. Her ble alternativer til framtidig struktur diskutert. Et forslag fra politimesteren i Troms om å legge ned fem av 13 lensmannskontorer i fylket innebærer nedleggelse av fire lensmannskontorer i Sør-Troms: Skånland, Kvæfjord, Ibestad og Sjøvegan. Det femte som foreslås nedlagt er Skjervøy.

– Det er politimesteren som legger fram forslag som hver kommune får seks uker til å gi innspill til, sier Dag Sigurd Brustind. Han sitter i styringsgruppa i egenskap av leder for Sør-Troms regionråd.

– Det er flere faser i dette arbeidet. Vi har gitt vårt innspill. I neste fase skal kommunene komme med sine før politimesteren går til Politidirektoratet med et endelig forslag. I direktoratet skjer sluttvedtaket, sier han.

På flyplassen

Ordfører i Skånland, Helene Berg Nilsen er ikke overrasket over forslaget om at kommunen kan miste lensmannskontoret.

– Vi har fått informasjoner fra politiet i forbindelse med politireformen der dette har vært antydet, sier hun. – Det er snakk om at det skal være en politikontakt i hver kommune, men denne skal visstnok bare jobbe forebyggende.

I et møte i ETS-rådet har man allerede kommet med ett innspill.

– Vi foreslo et lensmannskontor på flyplassen. Det kan være et like godt alternativ for oss i ETS, mener hun.

– Men politidistriktene skal følge fylkesgrensene og dermed må vel Evenes forholde seg til Narvik mens vi må forholde oss til Harstad. Lensmannskontoret på Evenskjer er et kontor for ETS og politiet sjøl ønsket, etter det jeg har forstått, å holde ETS i én enhet slik det er i dag.

Kommunereformen der Evenes kommune kan bli en del av Narvik, og Tjeldsund og Skånland kommuner en del av Harstad, bidrar neppe til et felles lensmannskontor på Harstad/Narvik lufthavn Evenes.

Et tap

Til tross for at skånlendingene i framtiden kanskje må forholde seg mer til politihuset i Harstad enn til et lokalt lensmannskontor, tror ordføreren det skal gå greit.

– Jeg vet ikke hvor mye folk bruker lensmannskontoret, men alt vi mister er et tap, sier hun.

Skånlandsordføreren tror imidlertid det kan holde hardt å overholde kravene til responstid når noe skjer i ytterkantene.

– Skjer det noe så rykker de jo ut fra Harstad. Det kan holde hardt å overholde kravet om de må rykke ut til Grovfjord, sier hun.

Opplevd sikkerhet

Berg Nilsens kollega i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, mener folk føler bedre sikkerhet med et lokalt lensmannskontor.

– Jeg har hele tiden hevdet at vi bør ha lokale lensmannskontorer. Det er viktig for den opplevde sikkerheten til innbyggerne. Det er også viktig med lokalkunnskapen som kan føre til færre utrykninger fra byen, sier han.

Larsen mener det ikke behøver være bare fordeler å drive alt fra Harstad.

– Må de oppbemanne et lokalt lensmannskontor for å gjøre det fullverdig, så er det tjenester som kan legges dit. Alt behøver ikke være på et sentralt sted.

– Det er også noe med det at kriminelle miljøer ikke skal kunne få operere under radaren i et distrikt uten lensmann. Og et lokalt bemannet lensmannskontor som del av et felles beredskapssystem trenger ikke bli dyrere å drifte.

– Vi er en vidstrakt kommune, den nest største i Sør-Troms, og befolkningsframskrivingen sier at vi øker i folketall. Det å være synlig i lokalsamfunnet har en effekt på alle disse, mener Larsen.

Responstid

Som ordfører i Ibestad ser Dag-Sigurd Brustind mangler i dagens politiberedskap.

– Med ordførerbrillene på mener jeg det viktigste er en god beredskap, bedre enn i dag, for nå er den ikke god. Ibestad kan ikke godta at vaktområdet vårt ligger så langt ute at det blir halvannen times utrykningstid, sier han.

– Jeg forventer bedre responstid.

I dag er kravet til responstid 50 minutter på utrykning og 45 minutter på servicefunksjoner. Det betyr at man skal kunne få levere anmeldelser umiddelbart og ikke måtte vente til over helga om noe skulle skje på en lørdag, for eksempel.

– Man må også få etterforskning der og da, og ikke på mandag. Politiet må komme umiddelbart, sier Brustind.

Politimester Ole B. Sæverud sender et forslag til organisering av politiet i Troms ut på høring 10. oktober.