Da parkeringsavgiften ble innført på 80-tallet stilte kommunen rundt 60 plasser på Sama og like mange på Seljestad til fri disposisjon for ansatte som jobbet i sentrum. En viktig årsak var å frigi avgiftsbelagte parkeringsplasser til dem som besøkte sentrum for å handle.

Les også: Forstår at bilistene reagerer

Fullt belegg

I alle år har parkeringsplassene på Sama og Seljestad vært stappfulle av biler. Mange kjørte grytidlig til jobb for å sikre seg gratis parkering i gangavstand til sentrum.

Direktør i Harstad Regionens Næringsforening, Ole-Jonny Korsgaard, reagerer kraftig på at parkeringsplassene plutselig bare forsvant, og det uten noen form for informasjon til brukerne. Og uten at saken har vært politisk behandlet.

Korsgaard viser til vedtak i Harstad bystyre for 27 år siden, datert 14. desember 1979, der det går fram at ”parkeringsarealene i Seljestadfjæra og på Samamyrene skal opparbeides samtidig med innføring av avgiftsparkering i sentrum, fortrinnsvis i løpet av 1979”. Politikerne argumenterte den gangen sterkt for at parkeringsplassene måtte stå klare til bruk før avgiftsparkeringen ble innført.

Overser vedtak

– Hvordan er det mulig å overse et politisk vedtak som har fungert godt i mange tiår, spør Korsgaard, og legger til: – Etter det jeg har brakt i erfaring, er ikke dette vedtaket opphevet noen gang.

I begynnelsen av august ble parkeringsplassene på Seljestad inndratt. Da fikk Korsgaard de første henvendelsene fra fortvilte brukere som plutselig mistet parkeringsplassen.

Nå er han opptatt av å få politikerne på banen.

– Uansett hvilke gode grunner administrasjonen har for å fjerne parkeringsplassene, så har dette skjedd altfor fort. Og uten noen form for informasjon til brukerne. Næringsaktører som jobber i sentrum har plutselig bare mistet 120 parkeringsplasser. Dette skjer samtidig som bompengene er innført, sier Korsgaard. Han stiller spørsmål ved om administrasjonen kan gjøre dette uten at politikerne har behandlet saken.

Leid ut

Eiendomssjef Jan Dag Stenhaug opplyser at kommunen ble kontaktet av den spanske entreprenøren Aldesa som ønsket å leie arealer for oppbevaring av arbeidsrigg og utstyr. Det er Aldesa som har fått oppdraget med å bygge Harstadåstunnelen.

– Vi fant at det ville være hensiktsmessig å leie ut den offentlige parkeringsplassen på Seljestad, som ligger tett ved innslaget til tunnelen, til formålet. Det er inngått en midlertidig avtale med spanjolene til de er ferdig med tunnelen, sier Stenhaug.

Når det gjelder de offentlige parkeringsplassene på Sama, blir mange av dem spist opp av rundkjøringen. Og det arealet som er ledig, blir leid ut til entreprenør.

– Vil de offentlige gratis-plassene bli frigitt når tunnelen står klar?

– Det har vi foreløpig ikke tatt stilling til, sier eiendomssjef Jan Dag Stenhaug.