Ekspert på hundeforsikringer i Tryg Forsikring, Karina Matre, forteller at skader og sykdommer fort kan koste opp mot 50.000 kroner om hunden må opereres.

Det er to hunderaser som er mer hardfør og holder seg friskere enn sine firbente slektninger. Og hovedgrunnen? De liker blant annet å holde seg i god form, forteller hun i en pressemelding.

- Tall fra Tryg Forsikring viser at nordeuropeiske hunderaser som norsk elghund og norsk buhund, som tradisjonelt blir brukt til jakt og får god mosjon, er svært hardføre, og lite syke. Det er sjelden vi får inn de store forsikringssakene på disse jakthundene, sier Karina Matre.

I andre enden av skal skalaen finner selskapet noen store hunderaser som statistisk sliter litt mer med helsen, og som er dyrere å forsikre enn de som er sjelden syke.

- Engelsk bulldog, Boxer, mops, og mastiffer generelt, samt andre svært store hunder som Grand Danois og Irsk Ulvehund er dessverre ofte representert i vår skadestatistikk, sier Karina Matre.

Hun legger til:

- Vi legger oss ikke opp i hvilke hunder folk vil kjøpe, men vi anbefaler alltid å sjekke hundeoppdretters historie og gjerne anbefalinger fra andre. Har du en hund hjemme som ligger på bunn av helsestatistikken, betyr ikke det nødvendigvis at hunden garantert blir alvorlig syk etterhvert. Så enkelt er det ikke. En Grand Danois av god slekt for eksempel, kan leve et like langt og bekymringsfritt liv som en elghund, sier hun.

I Norge finnes det tusenvis av blandingshunder. Ifølge forsikringsselskapet har blandingshunder generelt god helse. Om det da ikke er en blanding av en av de rasene som er mest utsatte for sykdommer, sier Karina Matre.

LITE SYK: Norsk buhund.
MER SYK: Grand Danois