I tillegg til dette bør Ballangen og Tysfjord snakke mer med Narvik om en sammenslåing. Fylkesmannen mener det naturlige er at Tysfjord deles; nordsiden slås sammen Evenes, Ballangen og Narvik og sørsiden av Tysfjord slås sammen med Hamarøy.

Fylkesmann Hill-Marta Solberg anbefaler kommunene om å gjennomføre nye samtaler og konkludere innen nyttår. Tanken er at kommunene fortsatt har en mulighet til selv å sitte bak rattet for å oppnå en frivillig sammenslåing. Noe som i neste omgang gjør jobben for både regjering og storting enklere.

Best i klassen

Solberg skrøt uhemmet av prosessen Evenes har vært igjennom, da hun la fram fylkesmannens anbefaling, som nå går videre til regjeringen, og i neste omgang til Stortinget.

For små

Fylkesmannen mener at både Tjeldsund og Evenes blir for små for å sikre innbyggerne gode tilbud og tjenester i framtiden. Kommunene er ikke robuste nok til å møte framtidens utfordringer til kvalitet på tjenestene.

Innbyggerinitiativene

Fylkesmannen tar ikke stilling til innbyggerinitiativene fra Hinnøysiden i Tjeldsund, og i Trøssemark i Evenes, før en avklaring for resten av kommunen er på plass. Det samme gjelder innbyggerinitiativet i Kvæfjord, der ungdomslaget Gullhornet vil ha deler av Gullesfjord til Sortland. Bakgrunnen for fylkesmannens syn her er at de små kommunene blir ytterligere svekket dersom delingene gjennomføres.