Mandag ble det sendt ut melding til samtlige elever og foreldre ved Heggen videregående skole, der det ble gjort klart at kjøretimer vil bli oppført som fravær for den enkelte eleven. Det betyr at elevene som skal ta sertifikat må belage seg på å ta disse timene på ettermiddag- og kveldstid - eller få fravær hvis dette gjennomføres i skoletida.

Unntas ikke fraværsgrensa

Etter stortingsbehandlingen i juni blir en nasjonal maksimal fraværsgrense satt til 15 prosent - der rektor skal bruke skjønn til å vurdere fraværssakene lokalt innenfor en ramme på 10 til 15 prosent. Overskrider fraværet denne prosenten står eleven i fare for å stryke i faget.

- Troms fylke har bestemt at dette skal gjelde for alle videregående skoler i Troms. Jeg har fått en del henvendelser fra elever etter at meldingen ble sendt ut, men det er uproblematisk for de aller fleste, sier rektoren, og fortsetter:

- Det er snakk om langkjøring, glattkjøring og oppkjøring som må gjennomføres på dagtid. Ellers er det ingen kjøretimer som er nødt til å tas på dagtid. Jeg tror ikke dette skal være noe problem for elevene.

- Kan løses

Roger Boltås, faglig leder ved Trafikkskolen Harstad, påpeker at kjøreskolen er klar over at kjøretimene nå ikke blir unntatt fraværsgrensa.

90 prosent av kundene til Harstad Trafikkskole er elever fra videregående skoler. Samtidig som reglene byr på utfordringer, tror faglederen at det kan løses på enkelt vis.

- Elevene og foreldre kan bli flinkere til å øve sammen fra eleven er 16 år. Fra denne alderen kan også elevene starte å ta kjøretimer hos trafikkskoler. Vi har veldig godt utbytte av elever som har "kjørt seg ferdig" fra de er 16 år. Da er det som regel bare finpuss igjen når de fyller 18, sier Boltås, og legger til:

Kjøreskolelærer Roger Boltås. Arkivfoto.