De nye fraværsreglene med maksgrense på ti prosent udokumentert fravær ble innført ved skolestart i august. Kritikken har haglet både fra elever, lærere, leger og helsesøstre nasjonalt, både i forkant og etterkant.

I går skrev Bergens Tidende om rektor Bjørn Lyngedal som sender syke elever hjem fra skolen uten å registrere fravær. Frykt for høy fraværsprosent og i verste fall manglende karakter i faget fører til at elever går syke på skolen.

- At elever stiller på skolen selv om de er syke, er uheldig. Vi sender disse hjem uten fravær, for å forhindre smitte, sier Lyngedal ved Amalie Skram videregående skole i Bergen til avisen.

- Kan være en mulig løsning

Ole Martin Linaker, rektor ved Heggen videregående skole, forteller at han har registrert at terskelen er blitt høyere for å bli liggende hjemme etter at de nye fraværsreglene ble innført i høst.

Rektoren sier at det kan være mulige løsninger å sende hjem syke elever uten å registrere fravær. Han mener de nye fraværsreglene skal være greie å forholde seg til for elevene.

- For de fleste er det helt ok. Det finnes muligheter for å godkjenne og unnta fravær fra fraværsgrensa, så jeg tror det kommer til å gå seg greit til.

Ole-Martin Linaker, rektor ved Heggen videregående skole. Arkivfoto. Foto: Tore Skadal

Registrerer fravær

Ved Stangnes videregående skole har det vært registrert tilfeller hvor elever har vært så syk at dem har blitt oppfordret til å dra hjem.

Hun forteller at det ikke er aktuelt å sende elevene hjem uten at det blir registrert fravær.

- Vi forholder oss til retningslinjene som er satt. Elevene kan være borte inntil ti prosent i hvert fag før det er fare for å ikke få karakter. Jeg skjønner at elevene strekker seg ekstra langt, men å komme på skolen når man er syk er ikke gunstig.