Det forklarer Espen Ludviksen, leder for utvalg for oppvekst og kultur. Tirsdag ble det holdt et møte i utvalget angående barnehagedekningen og utfordringer i barnehagesektoren.

En ny, privat barnehage er vedtatt bygget på Stangnes, og tas i bruk høsten 2017. Barnehagen vil ha kapasitet til cirka 140 korrigerte plasser.

Reduserer plasser

Barnehagen er imidlertid vedtatt, og det er inngått avtale med privat aktør. Som en følge av at faktisk befolkningsutvikling har vært lavere enn tidligere befolkningsprognoser fra SSB skulle tilsi, innebærer etablering av disse nye barnehageplassene på Stangnes at kommunen får en overdekning av barnehageplasser vurdert i forhold til antall barn med lovbestemt rett til barnehageplass. Kommunestyret har vedtatt å redusere antall plasser slik at dekning er i henhold til lovkrav.

– Nedleggelser må til

Det er grunnen til at kommunen nå tar for seg forskjellige barnehager for å diskutere nedleggelse. Vika barnehage på Stangnes er nedlagt, og Trondarnes musikkbarnehage legges ned fra og med nytt barnehageår i august 2017.

– Dette skal være en ryddig og grei prosess. Slik som det ser ut nå er Fauskevåg en av barnehagene som kan bli nedlagt. Vi har sett på alternativ som å øke antall plasser i Løvåsen barnehage i Kilbotn for en eventuell nedleggelse i Fauskevåg, sier han, og fortsetter:

– Det er et luksusproblem å ha for mange barnehageplasser, men det blir en utfordring for det koster for mye penger å la disse plassene stå tomme. Det er en dum situasjon for Harstad kommune. Noe må gjøres. Hvordan veien blir videre vet vi ikke, men at noen barnehager må legge ned kan jeg si med sikkerthet.

– Ryddig prosess

Han mener selv at barnehage i distrikene er viktig for å skape vekst, og understreker også at det er størst trykk på de sentrumsnære barnehagene.

– Vi skal gå tilbake til partigruppene, se på muligheter og utføre en bred og ryddig prosess med høring. Det er opp til oss politikere å se på hvordan barnehage-Harstad skal se ut.

Barnehageforlik

Han understreker viktigheten av å få en langsiktig barnehagestruktur på plass.

– Vi må bare erkjenne at vi var for optimistiske. Å vedta en ny barnehage var i god tro av alle. Vi har god barnehagedekning i Harstad utover loven, og vi skal fortsette å ha god dekning til neste år også. Det som blir det store spørsmålet til syvende og sist er økonomi. Vi ønsker å skåne befolkningen mest mulig, sier Ludviksen.