Forskningsdager «Uten grenser» starter opp

Onsdag går startskuddet for Forskningsdagene 2016.

KLAR: – Onsdag ettermiddag er det muligheter til å besøke forskningsskipet Johan Ruud. Det vil ligge til kai utenfor UiT Harstad. Dette markerer starten på Forskningsdagene i Harstad-regionen, forteller Kjetil Nilsen (UiT Harstad). Her sammen med Sturla Bangstad (Sør-Troms Regionråd) og Christine Bendiksen (Kunnskapsparken Nord). I tillegg er Sør-Troms Museum og Harstadregionens Næringsforening med i samarbeidsprosjektet. Foto: Tore Skadal  Foto: Picasa

nyheter

I perioden fra onsdag 21. september til og med søndag 2. oktober vil en ha mulighet til å besøke rundt 15 forskjellige arrangement på ulike arenaer.

– Forskningsdagene er åpent for alle. I utgangspunktet er alle arrangement gratis, sier Christine Bendiksen fra Kunnskapsparken Nord.

Uten grenser

Hovedtema for Forskningsdagene 20016 er «Uten grenser».

Årets første arrangement onsdag er Kunnskapsparkens Forskningsfrokost.

– Hvordan krysse grensene mellom næringsliv og akademia?

Her er det Ole Magnar Drønen i Scale Protection som skal innlede under forskningsfrokosten som finner sted ved UiT Harstad på Ludo Bar & Scene.

Ungdom

– På åpningsdagen av årets Forskningsdager vil det også være fokus på ungdommer, sier Kjetil Nilsen ved UiT Harstad.

– På formiddagen er det foredraget «Ungdommen nå til dags. og før» som holdes av Baard Herman Borge (UiT) i det store auditoriet. Borge har siden 1995 bidradd med foredrag siden en dro i gang Forskningsdagene i Harstad i 1995, forteller Nilsen.

Onsdag vil det være mye skoleelever i området ved UiT Harstad. Da er skoleelever i Harstad-området invitert til å besøke forskningsskipet Johan Ruud. Universitetets eget forskningsskip driver til vanlig forskning fra Lofoten i sør til Barentshavet i nord.

– En time tidlig på ettermiddagen vil det være muligheter for alle å besøke forskningsskipet, sier Sturla Bangstad (Sør-Troms Regionråd).

Åpne arrangement

– Det vil i perioden fra onsdag 21. september til og med søndag 2. oktober være muligheten for alle som har tid til å delta på arrangementene som finne i programmet til Forskningsdagene 2016, opplyser Bangstad.

Forskningsdagene er et samarbeidsprosjekt mellom UiT Harstad, Sør-Troms Regionråd og Kunnskapsparken Nord, Sør-Troms Museum og Harstadregionens Næringsforening.

Torsdag 22. september innledes dagen med Forskningsfrokost med Næringsforeninga. – Hva innebærer styrevervet? ved advokat Øystein Sagen i Eurojuris. Det skjer i rådhuskantina til Harstad kommune.

Til lunsj er det tid for en tur med temaet «Komma, kultur og kommunikasjon» i det gule auditoriet ved UiT Harstad med Bård Borch Michalsen.

MØTE UiT-rektor Anne Husebekk møter til «Den gode samtalen» med Bård Borch Michalsen i Galleri Nord-Norge kommende lørdag. 

 

Michalsen er også lørdag på plass lørdag 24. september i Galleri NordNorge til Den gode samtalen – med UiT-rektor, Anne Husebekk.

Flere arenaer

Under Forskningsdagene vil en bruke forskjellige lokaliteter i byen. Flere av foredragene vil skje på kveldstid.

Fredag 23. september inviterer vil til Thors Pub for foredraget «Kosthold, og ernæring i prestasjonsforum ved ernæringsfysiolog Cathrine Klæboe, forteller Christine Bendiksen.

Mandag 26. september går turen til lillesalen i Harstad kulturhus der førsteamanuensis i klinisk psykologi ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo fordrar over temaet «Tapt og funnet».

Tirsdag morgen er NAV Harstad arena for foredraget «Alle har grenser for hvormye de kan ta». - Hva er vold? Hvordan håndterer ledelse at ansatte blir utsatt for vold i arbeidet? Hvordan håndterer den arbeidstaker det selv? Det er sosiolog Bente Lind Kassah som foredrar.

Forskere kommer

Tirsdag formiddag vil det komme forskere fra Framsenteret i Tromsø til Harstad.

Om formiddagen vil skoleklasser får vite mer om ulike miljøtema fra Framsenteret.

– Om kvelden inviteres det til forskningskafé ved De Fire Roser. Det avrundes med vinfaglig foredrag og vinsmaking, forteller Christine Bendiksen. Selve foredraget er gratis.

Onsdag 28. september om ettermiddagen er det historiker Ståle Hagen Pesch som foredrar over «Grenser i Sør-Troms i middelalderen» ved Trindenes Historiske Senter.

Torsdag 29. september om formiddagen foredrar Baard H. Borge i Ludo Bar over grensene for medansvar og skyld med utgangspunkt i filosofen Hanna Arendt og hennes refleksjon rundt rettssaken mot Adolf Eichmann.

Harstad – grensesprengende muligheter. Noe er på gang i Harstad – visjonært blikk på fremtidens muligheter i Harstad-regionen. Dette er tema for et åpnet møte som finner sted i det store Auditorium om kvelden ved UiT Harstad.

Her det innledere fra Statens vegvesen, Statoil og UiT Harstad. HTs sjefredaktør, Kjell Rune Henriksen er moderator.

Avslutning

Søndag 2. oktober setter en punktum for årets Forskningsdagner med søndagstur over grensen.

- Da er det «Ti på topp-tur» til Nupentoppen i grenseland mellom Harstad og Kvæfjord kommune. Her er det natursti og premier. Samt foredrag om turmat ved Cahtrine Klæboe på toppen, opplyser Christine Bendiksen

Besøk denne siden for utfyllende informasjon om arrangementet