Shell-raneren var den samme som gikk på Harstad sykehus med hammer

Bare noen dager etter at han ikke ble ansett som noen fare for andre gikk Shell-raneren til angrep med hammer på Harstad sykehus.
nyheter

De to mest alvorlige kriminelle handlingene den siste uken i Harstad er begått av en og samme person. Det sier politiet torsdag morgen.

Natt til onsdag i forrige uke ranet mannen i 20-årene Shell Bergseng med en pistollignende gjenstand. Mannen skjulte ansikt sitt med en maske. Personen ble sluppet fri dagen etter at han ble pågrepet.

Dro fram hammer

Sent søndag kveld, tre dager etterpå, tok samme person seg inn på Harstad sykehus. Der stjal han en legefrakk som han tok på seg sammen med et ID-kort. Mannen ble oppdaget ved en tilfeldighet og hadde hammer med seg i et basketak. Personen ble avvæpnet, men stakk av fra stedet før politiet kom fram. Mannen ble pågrepet senere på natten.

- Hvorfor slapp dere mannen fri etter Shell-ranet?

- Det ble da gjort en konkret vurdering der påtalejuristen tok den endelige avgjørelsen. Det var da ingen ting som tydet på at det skulle være noen risiko knyttet til dette, sier fungerende politistasjonssjef Oddmund Nilsen.

- Tar politiet selvkritikk? Mange kommer til å være kritiske til måten politiet har handlet.

- Vi fulgte de vanlige reglene som stilles til varetektsfengsling. Det har skjedd tidligere, og vil skje igjen, at man sipper ut folk som gjør straffbare handlinger. Det er strenge regler rundt dette, og vi fant ikke grunner til å sette mannen i varetekt, sier Nilsen.


Frykter for sikkerheten etter voldsepisode

Ansatte på UNN Harstad frykter for egen sikkerhet etter at en bevæpnet mann gikk til angrep etter å ha holdt seg skjult på sykehuset.

 

Får behandling

Mannen er nå til behandling i helsevesenet. Der skal man også avgjøre om harstadmannen er tilregnelig.

- Politiet følger situasjonen tett. Skulle han komme ut fra behandlingen vil vi på nytt vurdere om mannen skal varetektsfengsles, sier Nilsen.

- Skal dere gjennomgå saken for å se om man skulle ha handlet annerledes fra politiets side?

- Jeg ser ikke noen grunn til dette.

- Var det noen tegn til at mannen ikke var frisk da han ble pågrepet etter ranet på Shell?

- Det vil jeg ikke gå inn på. Etter siste episode var det klart at vedkommende trengte hjelp fra helsevesenet. Nå følger politi og påtale individet tett mens vi venter på utfallet av behandlingen.

Politiet sier at mannen i 20-årene er registrert i forbindelse med flere straffbare forhold tidligere.