I forbindelse med Kunnskapsdepartementets planer om å omstrukturere Statens Lånekasse og legge ned tre kontorer i landet, deriblant det eneste i Nord-Norge (Tromsø), vedtok fylkesrådet i Troms fylkeskommune tirsdag en uttalelse som tar avstand fra dette.

- Bakvendt å fjerne Lånekassen

- Det er bakvendt å fjerne Lånekassen fra landsdelen og fra Tromsø med sterkt voksende studenttall, når det samtidig er nettopp kontorer med digitale tjenester som lettest kan desentraliseres og kommunereformen knapt påbegynt, sier fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (V).

Fylkesrådet har forståelse for at man strukturerer antall ansatte i forhold til faktisk behov, men kan ikke forstå at det ikke vil være «robuste fagmiljøer» selv om kontorene nedbemannes, særlig når man snakker om en organisasjon som digitalt kan kommunisere raskt mellom kontor.

Nedleggelse fra 1. oktober

Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, er nå landets tredje største i antall studenter. Tromsø har også gjennom Universitet stor tilgang på personell med høy IKT-kompetanse. Fylkesrådet stiller seg undrende til at denne saken hastes gjennom mens regionreformen pågår.

- En grunnleggende premiss for at fylker skal bli større regioner er at det nye forvaltningsnivået skal få overført flere statlige oppgaver, at region stat skal innpasses eller tangeres i geografi, og at flere statlige arbeidsplasser flyttes ut. Før fylkene er kommet ordentlig i gang med regionreformen, faller nettopp de arbeidsplassene som bør være enklest å beholde, nemlig de som gir digitale tjenester. Samtidig registrerer vi at det stadig blir flere ansatte i departementer og direktorater i Oslo, noe som også er helt imot de uttalte intensjonene til nåværende regjering.

Omstruktureringen av Statens Lånekasse, og nedleggelsen av de tre kontorene, vil skje fra 1. oktober i år.