Det var i midten av august, mens skipet lå i tørrdokk i Harstad, at det en torsdag morgen ble gjennomført en større promillekontroll. 12 personer blåste rødt og ble øyeblikkelig suspendert. Det var et mannskap på 76 om bord.

Kommunikasjonssjef Stein Lillebo i Hurtigruten sier det var en svært alvorlig situasjon for selskapet, noe reaksjonen også viser.

- Samtlige av de som var beruset har fått en alvorlig skriftlig advarsel. Ingen er politianmeldt eller fått oppsigelse, men selskapet er opptatt av av reglene skal overholdes. Også når de er på jobb uten at det er passasjerer om bord, sier han.

Uanmeldte ruskontroller

Lillebo sier at det er forskjell på om skipet går i i trafikk med passasjerer eller om det ligger i tørrdokk uten passasjerer.

- Hadde dette skjedd i rutetrafikk hadde nok utfallet for de impliserte blitt en annen. Men uansett skal retningslinjene følges. Vi har null toleranse for rus om bord, og mannskapet er ikke ukjent med at det blir gjennomført uanmeldte promille- og ruskontroller, sier han.

Selskapet er opptatt av å ha et godt omdømme og har svært høy sikkerhetsfokus.

- Vi tror omverden ser forskjellen på om skipet går i trafikk og at det ligger på verksted uten passasjerer. Dette er en uheldig sak, men vi tror ikke det svekker omdømmet, sier han.

Lillebo vil ikke si noe om foranledningen til promillekontrollen og hvorfor så mange var beruset.

- Dette er en personalsak for den enkelte, og derfor går vi ikke inn i detaljer. Det er også årsaken til at jeg ikke kan si noe om promillenivået, sier han.

Millionreparasjon

Årsaken til at MS Finnmarken lå en uke på verksted i Harstad, var at det skrapet bunnen i Gisundet. Bunnkjenningen skal ha kostet et millionbeløp å reparere.

Det var første gang et så stort skip ble tatt inn i den nye tørrdokken. Skipet har en lengde på 123,5 meter og er 21,5 meter bred. Toppfart er 18 knop og marsjfart  er 15 knop.

Skipet fra 2002 har kapasitet til 628 personer.