Tybring gjedde besøkte stasjonen sammen med nestleder i Troms Frp Per Willy Amundsen og de to gruppelederne til partiet i kommunestyrene i Harstad og Narvik, henholdsvis Eivind Stene og Jan Olav Oppdal.

Med Tybring-Gjeddes reaksjon, fikk vertene evenesordfører Svein Erik Kristiansen og eksperten Jardar Jensen, lønn for strevet. Det de vil oppnå er nettopp å få gjestene til å ta flystasjonen i eget øyesyn. Da vil synet på størrelsen og kapasiteten til flystasjonen endre seg hos de besøkende. Her er mer enn det de på forhånd trodde.

Tror på Evenes

Tybring-Gjedde tror ikke det blir store endringer under Stortingets behandling av Langtidsplanen for Forsvaret, som nå er under behandling der.

- Det er ikke lett å være i opposisjon nå. De har ikke mye å flytte på uten at det vil koste store summer. Det er penger de ikke har, slo han fast.

For Frp synes saken klar. De nye maritime overvåkningsflyene vil bli stasjonert på Evenes.

- Jeg har vært på Andøya. De vil ha en delt løsning, men det blir for dyrt. Det er et avansert luftvern som må bygges opp rundt Evenes. Det koste enormt med penger å verne flystasjonen for moderne langtrekkende missiler, sa Tybring-Gjedde.

Han mente at det ikke var vanskelig å føle med Andøya i denne situasjonen.

- Men jeg vet ikke hvor vi skal hente pengene med å få til en delt løsning, sa han.

Hjelp til Andøya

Per Willy Amundsen, som også er statssekretær, mente at Andøya uansett måtte få hjelp til å komme seg videre. Til slutt kan deres sak havne på hans bord i kommunaldepartementet.

- Jeg understreker at jeg er her som nestleder i Troms Frp, men Staten pleier å hjelpe kommuner der det oppstår en akutt situasjon, sier han.

Amundsen bekrefter for øvrig at fylkespartiet til Frå, støtter forsvarsutredningen som ble laget etter initiativ fra fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) tidligere i sommer. Denne utredningen har dermed tverrpolitisk støtte i Troms.

Også Harstad Frp støtter denne utredningen.

- Vi liker ikke at vi mister kystjegerne til Ramsund, men noe må vi tåle å miste. I forhandlinger handler det om å gi og ta. Det er det vi gjør, sa gruppeleder Eyvind Stene i Harstad Frp.