Folk i alle aldre vil ha glede av å vite mer om bergartene og mineralene vi har i nærområdet, skal vi tro geologene og amatørgeologene som står for lørdagens arrangement ved Trondenes Historiske Senter.

Skattejakt

- På det meste har rundt 400 personer vært innom Geologiens Dag. Mange tar med egne steiner de har funnet, hos oss får de informasjon om arter, utbredelse og bruken av mineralene. Unger er jo vanligvis glade i stein, og mange vil nok finne spenning i å delta på skattejakten utendørs, forteller arrangørene, som på forhånd har gravd ned ti ulike bergarter fra regionen.

- Finneren får selv beholde skatten, forhåpentlig til glede for de med samleinteresse. De unge kan også glede seg over fine og nyttige effekter, gitt i gave fra Norges Geologiske Forening, sier de.

Spre kunnskap

Geologiens Dag er et landsomfattende arrangement, og har vært avviklet i Harstad annethvert år. I år for ellevte gang. Målet er å gi folk flest kunnskap om hva geologi er. Arrangørene synes det er gledelig at barn og unge viser så stor interesse for faget.

- Arrangementet har vært svært populær blant de yngste, men folk i alle aldersgrupper er velkommen til å delta. Vi stiller ut flere hundre ulike bergarter fra hele verden, mange av dem funnet lokalt. Blant annet finnes det mye marmor og glimmerskifer i våre nærområder, sier geologene, og nevner i tillegg fylkessteinen sagvanditt.

- Dette er en grovkornet og tung bergart med en litt uvanlig sammensetning. Den vil bli vist fram på lørdag, i tillegg til informasjon om Nord-Norges første geolog, Tromsø-mannen Karl Johan Pettersen.

Finnes overalt

Geologiens Dag er et samarbeid mellom Harstad Geologiforening, Norsk Geologisk Forening (NGF) avdeling Harstad og Trondenes Historiske Senter.

- Geologien finnes overalt omkring oss. Den er læren om hva jorda består av og hvordan den er blitt til. Alle som undres over jorda vi lever på, og som vil lære om menneskets livsgrunnlag, vil ha glede av å være sammen med oss på lørdag, sier arrangørene.