Vi har alle vært der en gang. Vandrende nedover korridorene med små skritt og et fast grep rundt hånden til mamma eller pappa. Snart venter en hverdag med skole og klassekamerater. En milepæl for alle barn.

Mandag var første skoledag for samtlige kommuner i distriktet. Hele 316 nye elever begynte i 1. trinn på skolene i Harstad. 67 av dem hadde fått sin plass på Harstad skole, og ble ønsket velkommen av rektor Vidar Larsen.

– Det er en spesiell dag, og fantastisk artig. Både barn og foreldre er veldig spente. De har jo vært på førskoledagene i mai, og har fått sine faddere, sier Larsen.

– En spesiell dag

Rektor kan ikke huske sist han tok imot et så stort kull i 1. trinn.

– Jeg tror vi må gå veldig langt tilbake i tid for å finne et kull i 1. trinn som er så stort. Det er kanskje 50 år siden sist. Det er populært å bo i sentrum, så jeg tror elevtallet vil holde seg på det nivået i årene fremover.

Malin Leite Hoseth, Hanan Sabbagh og Riduan Kasim forteller at de har gledet seg til å begynne på skolen. De har funnet plassen sin i klasserommet i den gamle byskolen sammen med 19 andre elever.

– Vi har gledet oss til å leke ute, og å være sammen med fadderne våre, sier de stolt.

I Skånland kommune startet 38 nye elever i 1. trinn, mens på Liland skole i Evenes kommune begynte 18. Tjeldsund har 12 elever i 1. trinn fordelt på skolene på Fjelldal og i Kongsvik. I Lødingen begynte til sammen 31 5- og 6-åringer.  Ibestad skole har sju elever, og Kvæfjord har 38 elever fordelt på tre skoler.

Trangt

Elevene fra 1.-4. trinn har sine klasserom i den gamle byskolen fra 1918. Et steinkast unna står et ferdig modulbygg som skal huse 170 elever på mellomtrinnet. I to år vil elevene holde til i byggene før en splitter ny skole står klar om to år.

– Klasserommene er små her i den gamle skolen. De har en størrelse fra 42-51 kvadratmeter. I Modulbygget er klasserommene 70 kvadratmeter, sier Larsen.

Ny skole

Den gamle Harstad skole ble brukt som skole helt til det brant i et arbeidsrom i 2013.  Da flyttet elevene til ungdomsskolebygget som sto tomt etter at ungdomsskolen ble flyttet til Hagebyen skole da kommunestyret i 2012 vedtok ny skolestruktur i Harstad.

– For lærere og ansatte som har vært her i mange år føler vi at vi er kommet hjem. Det er her vi har vært i mange år tidligere, sier Larsen om det nye kontoret.

15. september begynner rivingen av Harstad skole. Arbeidet skal være ferdig i midten av desember.

– Det blir å gå helt fint å være her i to år. Fysisk er det litt dårlig plass, men pedagogisk sett får elevene det helt optimalt.

ANTALL FØRSTEKLASSINGER PÅ SKOLENE I UTVALGTE KOMMUNER:

(Tallene er hentet fra skolen i hver enkelt kommune).

Harstad: 316 (67 på Harstad skole, 51 på Seljestad barneskole, 36 på Medkila skole, 53 på Kanebogen skole, 57 på Bergseng skole, 32 på Kila skole, 18 på Sørvik skole, 2 på Grytøy oppvekstsenter, 0 på Bjakøy skole)

Kvæfjord: 38 (23 på Borkenes skole, 13 på Vik oppvekstsenter, 2 på Flesnes oppvekstsenter)

Ibestad: 7 (Ibestad skole)

Skånland: 38 (9 på Grov skole, 3 på Sandstrand skole, 26 på Skånland skole)

Tjeldsund: 12 (7 på Fjelldal skole og 5 på Kongsvik skole)

Evenes: 18 (Liland skole)

Lødingen: 31 (28 på Lødingen barneskole og 3 på Vestbygd oppvekstsenter)

ROT: Vidar Larsen, rektor ved Harstad skole, har ikke prioritert å rydde ferdig sitt kontor før skolestart. Det har vært mer enn nok å henge fingrene i. Mens den nye skolen bygges oppholder elever og lærere seg i den gamle skolen og i modulbygget.
1.trinn: Riduan Kasim (fra venstre), Malin Leite Hoseth og Hannan Sabbagh begynte mandag på Harstad skole. Foto: Åse Hjelvik