Antall beslag er omtrent på samme nivå som på samme tid i fjor.

Distriktssjef Geir Marthinsen for Nordland, Troms og Finnmark tror at fortsetter tendensen vil det bli beslaglagt flere i år enn i fjor.

– Det er liten tvil om at vi har for mange som har det for travelt. De som trør hardest på gassen blir fotgjengere. Vi slåss mot en fartsfiende. Selv om det virker vanskelig, kommer vi ikke til å gi oss, lover han.

Tallet Marthinsen viser til er for de fire patruljene i Harstad, Narvik , Svolvær og Sortland.

– De som ikke er med i denne beslagsstatisikken er de som blir stoppet uten førerkort. De har aldri hatt førerkort eller har mistet det. I år er det 35 sjåfører som har hatt feil med førerkortet, i fjor var tallet 49, sier han.

Alle bilene på veien

Mange av disse kjører med en eller annen form for rus.

– Det nye måleapparatet som avslører om vedkommende har tatt narkotika har gitt gode resultater. Men vi ser at mange av russjåførene er blitt stoppet mange ganger. Noen av de er tungt inne i sin kriminelle løpebane at det å bli stoppet uten sertifikat gir dem ikke tilleggsstraff, sier han.

Det totale antall reaksjoner fra de fire UP-patruljene ved utgangen av august i fjor var 2663 reaksjoner. Hittil i august er tallet 2434.

– Det er så lenge igjen av august at vi regner med at vi passerer fjoråret. Nå er ferieavviklingen over og alle bilene er fullt bemannet, sier han.

Evenes

Han trekker fram Lofast og E10 ved Evenes som to av strekningene der mange mister lappen.

– I år har vi flere tilfeller der farten har vært dobbelt av lovlig fartsgrense. Det gjelder i alle fartssoner, sier han.

Spesielt mange turister blir tatt i fartskontroll og mange av disse blir sjokkert over størrelsen på boten.

– De har det for travelt og så står vi der. Da slipper ingen unna. Det er ikke mange, men vi har de som prøver å snakke ned fartsovertredelsen. Men det er nytteløst. sier han.

Utrykningspolitiet er på veien for å sørge for tryggest mulig forhold for trafikantene, og derfor synes Marthinsen at det er trist at antall ulykker har økt i forhold til i fjor.

– I Midtre Hålogaland er antall skadde på det jevne, men vi ser en urovekkende tendens andre steder, sier han.

Mange bruker mobil

De holder et øye med gjennomgangsveiene og veier med mye trafikk, men også klagesteder blir prioritert.

– Vi har flere veier enn vi rekker over, vi ser at på de strekningene vi prioriterer, går farten ned. Det å være synlig, som vi vil være i forbindelse med skolestart er veldig viktig.

Mange blir tatt i 30.-40-soner, og han ber folk være ekstra konsentrert på disse veiene.

– Det er en grunn til at det er lav fartsgrense. Bruk av mobiltelefon er en ting som forstyrrer konsentrasjonen. Vi har eksempler at vi på en kort kontroll har gitt 30 forelegg for mobilbruk og 16 for manglende bruk av bilbelte. Det er tall vi ikke liker, sier han.