Det hele startet i det små i 2002. Siden har det vært jevn vekst. Det er så mange som søker seg til Tårstad når arrangementet finner sted at mottoet har blitt «trangt, men trivelig».

– Vi har vært i underkant av tusen mennesker på det lille området vi har, så det er både trangt og trivelig, sier komiteleder Birgitte Rørvik Bruun.

Innsatsviljen er stor med tanke på å få arrangementet i havn hvert år.

– Det er jo høydepunktet i året. Vi har selvfølgelig utfordringer, men folk stiller så vi får kabalen til å gå opp. Det er 60-70 personer som sørger for å få det til å gå rundt, sier hun.

Melkespannkasting

Det er lørdag det blir mest trøkk. Da stiller folk seg i kø for blant annet å kaste melkespann. I fjor vant Hans-Erling Hanssen fra Bogen pokalen for tredje gang med rekordkastet 14,1 meter. Han fikk dermed pokalen til odel og eie.

Også i dameklassen har man måttet investere i ny pokal ettersom Lene Fjelldal fra Kjeldebotn hadde sikret seg pokalen for tredje gang. Det skjedde også med et rekordkast – hele 12,4 meter.

Det kastes melkespann i flere klasser, pensjonist herre og pensjonist dame i tillegg til barneklasser for jenter og gutter. Mens herrer og pensjonist herre må bryne seg på et 30-literspann holder det med 20-literspann for dame, pensjonist dame, jenter og gutter.

– I år drar vi også i gang en barnehageklasse. Vi tenkte ei stund seriøst å bruke en tom melkepakke, men vi har et lite spann de skal kaste, sier Rørvik Bruun.

Tradisjonsmat

Melkespannkastingen er kanskje det ypperste av underholdning for de som tar turen til Tårstad-dagan. Men det er slett ikke det eneste som skjer.

På området er det henimot 30 salgsboder, det blir barne- og ungdomsaktiviteter, lotterier, loddsalg og lykkehjul. Og så tilbys selvfølgelig tradisjonsmat som Tårstad-lefsa, møsbrømlefse og sveler.

– Kortreist mat er viktig. Og mange har den siste tiden stått på for å bake. Forberedelsene har pågått ei stund, men det er jo den siste uka vi virkelig står på, sier komitelederen.

I tillegg til de tradisjonelle tilbud og aktiviteter blir det mye motor på Tårstad-dagan.

– Maria Sandberg fra Evenskjer har treningbane på Tårstad og stiller lørdag med crosserhow som vi kaller det. Det kommer også brannbiler fra flyplassen, lastebil fra Evenes kraftforsyning, ja det er mange som kommer til oss. Vi opplever stor velvilje rundt arrangementet. Det er veldig sjelden vi får nei.

Stabilisert

Ifølge Birgitte Rørvik Bruun er det ikke noe mål å gjøre Tårstad-dagan større.

– Vi har stabilisert arrangementet i størrelse. Vi har ikke noe mål om å vokse inn i himmelen. Henimot tusen mennesker gjør det tett og trivelig. Og folk kommer fra området mellom Harstad og Narvik. Det er kjernepublikummet vårt, avslutter Birgitte Rørvik Bruun i komiteen for Tårstad-dagan.

De femtende Tårstad-dagan avsluttes søndag i roligere takter med friluftsgudstjeneste og salg av middag.