Utrykningspolitiet (UP) i Nordland, Troms og Finnmark styrkes med åtte nye stillinger. Politioverbetjent Geir H. Marthinsen leder distriktet og har vært med i arbeidet som har ført til at Østlandet og Sør-Østlandet mister stillingene som nå kommer nordover.

- De åtte stillingene utgjør fire nye patruljer som kommer til Mo i Rana, Finnsnes, Tromsø og Porsanger. Det har vært et vanskelig valg, og steder som Harstad og Lofoten kunne sikkert også ha nytt godt av flere patruljer. Slik ble det ikke denne gangen, men det viktigste var å få stillingene nordover. Etter hvert kan man ved behov omfordele disse, sier Marthinsen til Harstad Tidende.

Finnesnes fikk patrulje etter å ha manglet dette i lengre tid, sier Marthinsen. Finnmark ble prioritert på grunn av stort dekningsområde. Ved siden av styrkingen av Nord-Norge får også Vestlandet og Midt-Norge flere UP-stillinger. Til sammen blir det 44 ansatte i UP i Nord-Norge etter oppbemanningen.

Hvor lenge dagens organisering opprettholdes er usikkert, sier Marthinsen.

- Det er vanskelig å si. De som er i UP beordres til for to år av gangen. Finner vi ut at behovet er større i Svolvær enn Harstad, kan vi i teorien flytte på personell etter hvert. Det skjer imidlertid sjeldent. Harstad politistasjon har i dag én patrulje i drift.

UP var ikke med i omorganiseringen av politiet som blant annet førte til nedleggelsen av Midtre Hålogaland politidistrikt tidligere i år. Harstad er nå del av Nordland politidistrikt men skal senere flyttes til Troms.