På landsbasis har redningsskøytene opplevd en økning i antall oppdrag. Tore Henriksen, leder for redningsselskapets sjøredningskorps i Harstad, regner i år med å ende opp med langt flere enn i fjor. Siden mai har redningsskøyta hatt over 30 oppdrag.

– Det er ganske mye. I gjennom hele fjoråret hadde vi 47 oppdrag. Vi blir nok til å passere det antallet i løpet at året, sier Henriksen.

Motorstopp

Han forteller at de aller fleste oppdrag går ut på å slepe fritidsbåter som har fått motorstopp eller tette filter - noe Henriksen mener en gjenganger hvert år.

– Det er vanskelig å si hvorfor det er en økning. De fleste er flinke til å vedlikeholde motoren, men noen er uheldige ute på sjøen. Jeg tror økningen også kommer av at flere er kjent med at redningsskøyta ligger i Harstad. Da benytter flere seg av muligheten.

Vedlikehold

Han mener at årsaken til motorstopp er ofte at vedlikeholdet av båten ikke er godt nok.

– Dieselfilter går tett, og det er noe som bør byttes jevnlig. Man må sørge for at båten har en ren dieseltank før man drar på havet, råder Henriksen.

– I Nord-Norge er folk flinke til dette sammenlignet med mange i Sør-Norge. Den største økningen i bruken av redningsskøyte er sørpå. Folk kjøper båt, men mangler erfaring med sjølivet. Her i nord er folk mer vant til å ferdes på sjøen.

Trenger flere frivillige

20. september 2013 ble RS «Kjøpstad» operativ i Harstad. Tore Henriksen forteller at det er utfordrende å drive med en stab på 20 operative frivillige.

– Vi er i vårt tredje år. Det er en utfordring å holde oss operativ når vi er så få. Vi skulle gjerne hatt 20 frivillige til for å drive dette lettere.

Han mener RS «Kjøpstad» det er svært viktig å ha en redningsskøyte stasjonert i Harstad.

– Jeg har hatt båt gjennom hele livet. Jeg har opplevd å få motorstopp, og holdt på å reke i land. Det er ingen god følelse. Å vite at redningsskøyta er like i nærheten er en trygghet.

Tore Henriksen er leder for Redningsselskapets avdeling i Harstad. Han forteller at redningsskøyta RS «Kjøpstad» opplever en økning i antall oppdrag. Arkivfoto. Foto: Tore Skadal