Se bildeserie:

- Bare å glemme idylliske havbunner

Harstad Sportsdykkerklubb ryddet opp søppel på havbunnen i Lofoten sammen med dykkerklubber fra hele Nord-Norge.
nyheter

I slutten av juli avviklet Harstad dykkerklubb et dykkertreff i Kabelvågområdet, hvor dykkere fra klubber i Harstad, Lødingen, Tromsø, Hadsel og Stavanger deltok. Det er Harstad Sportsdykkerklubb som arrangerer det årlige treffet.

I år dykket klubbene etter søppel i Lofoten.

- Når man dykker nord for polarsirkelen forventer man uberørt natur og en ren havbunn. Dessverre dukket det opp toaletter, sykler, vaskemaskiner, vaffeljern, fiskesluker og plastikkposer, sier Siv Pedersen, lederen i Harstad Sportsdykkerklubb.

Hun er bekymret over hvor mye søppel dykkerne fant.

- Søppelfunnene er ille. Forsøplingen i havet er et stort globalt problem. Søppelen man finner på stranden er estimert til bare å være rundt 15 prosent av den totale mengden. 15 prosent flyter rundt i havet, mens hele 70 prosent befinner seg på havbunnen.  Det er alvorlig, sier Pedersen.

- Vi hadde egentlig forventet å finne like mye søppel som vi gjorde, for vi vet det blir kastet mye søppel. Jeg tror likevel at hvis noen som ikke er dykkere hadde sett hvor mye søppel det ligger på havbunnen hadde de blitt overrasket. Jeg håper at folk får opp øyene for hvor stort problem forsøplingen er, sier hun.

For Pedersen og de 14 andre dykkerne var det viktig å gjøre noe med forsøplingen.

- Vi har slike aksjoner når vi får sjansen. Når vi dykker på Stangnes fyller vi opp en stor søppelsekk med søppel hver gang vi dykker. Vi har en avtale med Havnevesenet i Harstad, som kommer og henter sekken når det blir full, sier hun.