EVENES: Mandag var delegasjonen fra Nordland Høyre på Andøya. Der fikk de klar beskjed om at andøyværingene kommer til å kjempe til siste sekund for å beholde de maritime overvåknigsflyene. På Evenes var beskjeden like klar: Evenes blir både best og billigst for både kampfly og overvåkningsfly og for forsvaret og landet som helhet. Derfor må regjeringens langtidsplan vedtas som den er.

Det som gjør situasjonen ekstra vanskelig for fylkespolitikerne er at begge kommunene er solide høyrekommuner.

Vanskelig for alle

- Denne saken er vanskelig for alle partiene i Nordland, sier fylkespartileder Jonny Finstad.

For Nordland Høre er det viktig å lytte til innspillene fra andøyværingene, selv om de trolig trekker det korteste strået i kampen om langtidsplanen.

- For oss er det viktigst å sikre den militære kampkraften. Det får vi dersom langtidsplanen for Forsvaret blir vedtatt slik den foreligger, sier Finstad.

Tallene stemmer

Partiets gruppeleder i fylkestinget Kai Henriksen, har registrert at fylkesrådsleder i Ap, andøyværingen Thomas Norvoll, mener det er feil i regjeringens tallmateriale om Andøya.

- Dette bør han dokumentere, sier Henriksen.

Partidelegasjonen var også tydelig på at den nødvendige kampkraften til Forsvaret må forbedres.

- Så langt har Forsvaret vært underfinansiert. Vi går inn for en betydelig styrking av forsvarsbudsjettet. Dersom noe skal endres i forslaget, så må de økte utgiftene dekkes krone for krone. Vi kan ikke svekke kampkraften, var delegasjonen samstemmig om.

Kraftsatsing i Ofoten

På Evenes fikk delegasjonen høre om kraftsatsingen for Forsvaret i Ofoten. For noen av delegatene var dette nytt, mens for andre var det gamle toner.

De fikk vite mer om ressursene som ligger i flystasjonen allerede. Dette imponerte flere.

- Jeg ble overrasket over hvor godt vedlikeholdt alt var. Jeg var også imponert over anlegget generelt. Det var større og i langt bedre forfatning enn det jeg kunne drømme om, sier stortingsrepresentant Margunn Ebbesen.

-Alle blir overrasket

Litt på siden satt det en veteran, gammelordfører i Evenes og nylig avgått statssekretær Jardar Jensen. Han hadde hørt dette før.

- Det er dette vi må gjøre. Vi må hele tiden invitere politikere hit, slik at de får se hva vi har her. Denne jobben må vi fortsette med.  Det vet ikke hva som fines her før de har sett det. Neste gang blir det kanskje Stortingets Forsvars- og utenrikskomite som kommer. De er invitert, sier Jensen.

Han er bra skråsikker på at langtidsplanen til regjeringen vil gå igjennom med god margin.

- Jeg ser ikke annet enn at dess mer de regner på det, dess sterkere står Evenes. Langtidsplanen blir vedtatt slik den foreligger, det er jeg ganske sikker på, sier Jensen.

VETERAN: - Jeg tror at de maritime overvåkningsflyene havner på Evenes. Det har vist seg at dess mer de regner på Evenes, dess bedre kommer vi ut, sier evenesveteranen Jardar Jensen.